Crowdfundingactie Haantje van Buchten van start tijdens Brightlands 3D Event

Foto: SGN/De Domijnen

Op 1 september a.s. opent het nieuwe Erfgoedcentrum De Domijnen haar deuren aan de Kapittelstraat te Sittard-Geleen.

Voor de inrichting van het compleet verbouwde centrum is nog geld nodig. Speciaal daarvoor kunnen liefhebbers van historie, erfgoed, regionale geschiedenis en iedereen die het Erfgoedcentrum een warm hart toedraagt het in 3D geprinte Haantje van Buchten kopen.

Het Haantje wordt geproduceerd door Xilloc Medical, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus. Het eerste exemplaar wordt op 27 juni tijdens het 3D event verkocht.

Erfgoedcentrum De Domijnen op zoek naar extra gelden voor inrichting

De historie van Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek wordt straks verbeeld door 24 belangrijke historische vondsten en objecten, van de ijzertijd tot nu. Deze worden op een bijzondere wijze tentoongesteld waarvoor extra verlichting nodig is. Het Haantje van Buchten is een klein offerbeeldje uit de Romeinse tijd dat door een legionair is gebruikt als dank (wijgeschenk) voor zijn ongeschonden terugkeer uit de strijd. Het werd in 1976 bij opgravingen westelijk van Buchten ontdekt. Het Haantje wordt verkleind in 3D geprint door Xilloc Medical.

Xilloc maakt op maat 3D geprinte implants die ter vervanging van bot worden gebruikt bij mensen. Xilloc boekte daarmee al spectaculaire resultaten bij reconstructies van hoofden en aangezichten maar ook bij heupen en knieën. Hiervoor zijn lichtgewicht hoogwaardige materialen ontwikkeld zoals een polymeer en aluminium. Het Haantje van omstreeks de tweede eeuw na Christus (vroege middeleeuwen) wordt nu in deze high tech materialen geprint en voorzien van verschillende uitmonsteringen. Zo is er een polymeren uitvoering in goud gespoten, een haantje bewerkt door kunstenaar Collin van der Sluijs en een aluminium uitvoering.

De eerste twee exemplaren zullen op 27 juni verkocht worden aan Bert Kip, CEO van de Brightlands Chemelot Campus en Jos Bessems, de nieuwe wethouder van cultuur van de gemeente Sittard-Geleen. Daarmee wordt ook de campagne gelanceerd voor deze crowdfundingactie. In een gelimiteerde oplage van 1050 stuks kunnen de haantjes gekocht worden.

» meer informatie

Cookieinstellingen