Geleen-Zuid en Kluis na de zomer ‘op de schop’

Parc Glana
Parc Glana
Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Slopen, bouwen en renoveren van huurwoningen, nieuwbouw en renovatie van woonzorgcentrum Zuyderland en een nieuw hotel moeten Geleen-Zuid en Kluis een metamorfose geven. De werkzaamheden zijn in 2030 afgerond.

De bevolking krimpt en vergrijst en dat heeft invloed op de leefbaarheid. Daarom willen de gemeente en woningcorporatie ZOwonen deze wijken aanpassen. Met woningen die beter aansluiten op de woonwensen en levensfases van de wijkbewoners.

ZOwonen investeert ruim 90 miljoen euro in dit gebied. De gemeente zorgt met een investering van zo’n anderhalf miljoen euro voor de benodigde aanpassingen in de infrastructuur, zoals het aanpassen van straten, fietspaden en parkeerplekken bij de nieuwe woningen.

Het idee is dat we ingrijpen waar de problemen het grootst zijn. Met als startpunt het hart van de wijk: winkelcentrum Zuidhof dat afgelopen jaren al grondig is gerenoveerd.

Achter de schermen

Achter de schermen is al veel gebeurd. Eind 2015 ging de gemeenteraad akkoord met de gebiedsvisie die samen met de wijkbewoners is opgesteld. De gemeente en ZOwonen werkten de stedenbouwkundige plannen uit, onderzochten bodem, flora en fauna en archeologie. Na de zomer start de bestemmingsplanprocedure.

ZOwonen heeft met alle betrokken bewoners afspraken gemaakt over nieuwe huisvesting. Een aanzienlijk deel daarvan wil in de wijk blijven wonen. Zij krijgen tijdelijk onderdak in de etagewoningen aan de Lienaertsstraat. Die worden in een latere fase gesloopt.

Meer wooncomfort

ZOwonen start in het najaar met de renovatie van de flats en portiekwoningen. De start van de 1e fase sloop begint in 2020. Op de website www.ZOwonen.com vindt u onder de titel ‘wijkvernieuwing enrenovatie’ een overzicht van woningen die gesloopt of gerenoveerd worden.

Hier vindt u ook per project de verwachte startdatum. Op de plek van de flats en portiekwoningen komen huizen met meer voorzieningen en meer wooncomfort. Denk aan nieuwe patiowoningen, eengezinswoningen en appartementencomplexen met lift.

Parc Glana

Na de zomer start Zuyderland in Geleen-Zuid met de uitbreiding van het woonzorgcentrum aan de Lienaertsstraat. Op het terrein komen negen nieuwe woonunits, genaamd Parc Glana. Woningen waar bewoners van het zorgcentrum midden in het groen in een huiselijke omgeving hun laatste levensfase kunnen doorbrengen.

De laatste hoogbouw op dit terrein wordt uiteindelijk ook gesloopt. Een extra in- en uitrit aan de Spaubeeklaan zorgt voor een betere toestroom van het verkeer naar het woonzorgcentrum.

Bastionhotel
Nieuw Bastionhotel in Geleen-Zuid

Nieuw hotel

Eind dit jaar start de bouw van een nieuw hotel achter het huidige Bastion hotel aan de Rijksweg. Op de plek van het oude hotel komt een parkeerterrein. De bestaande in- en uitritten blijven op dezelfde plek.

Buurtpreventie

Overlast en criminaliteit in de buurt blijven ook tijdens de werkzaamheden een punt van aandacht. Zo blijft het buurtpreventieteam in opperste staat van alertheid.

» meer informatie

Bron: Stadskrant Sittard-Geleen, juni 2018

Cookieinstellingen