Akkoord over wietproef in meer gemeenten

Foto: SGN

De coalitiepartijen zijn akkoord met een experiment met legale staatswiet in meer gemeenten dan aanvankelijk afgesproken. Zes tot tien gemeenten gaan proeven houden, zoals eerder gepland. Maar nog eens zes tot tien gemeenten vormen een controlegroep.

Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover door de Telegraaf. De uitbreiding lag politiek gevoelig. Coalitiepartners CDA en ChristenUnie vrezen sowieso dat het geëxperimenteer geleidelijk de praktijk wordt. Zij vinden dan ook dat het kabinet flink moet investeren in het voorkomen van drugsgebruik.

Onlangs had een commissie geadviseerd het experiment met door de staat gekweekte cannabis in “aanzienlijk meer” gemeenten te houden dan in het regeerakkoord staat. Een proef in hooguit tien gemeenten zou te klein zijn voor “een voldoende representatief onderzoek”. Het experiment is vooral een wens van D66.

Gemeenteraad Sittard-Geleen

In Sittard-Geleen wilde de gemeenteraadsfractie van D66 tijdens de gemeenteraadsvergadering van de raad van Sittard-Geleen van donderdag 5 juli een motie indienen waarin het college van B&W werd opgeroepen zich als pilotgemeente aan te melden voor het experiment van gereguleerde wietteelt. De motie werd niet in stemming gebracht. Burgemeester Cox liet weten dat hierover al contact bestaat met andere coffeeshopgemeenten in de regio en gaf aan dat het college eerst volledige duidelijkheid wil hebben over wat er exact van de gemeente wordt verwacht als zij aan de pilot zou meedoen. Als dat duidelijk is zal het onderwerp eerst nog in de raad worden besproken. Dat gebeurt niet eerder dan na de vakanties.

» Raadsfractie D66 dient motie in inzake gereguleerde wietteelt

Cookieinstellingen