Directie FANC onder indruk van half miljoen handtekeningen

Foto: Karel Curvers (Meer Vandaag)

Op vrijdag 13 juli werd een petitie met ruim een half miljoen handtekeningen voor sluiting van Tihange 2 en Doel 3 overhandigd aan de FANC.

De FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, is de onafhankelijke Belgische atoomwaakhond.

Met een laatste eindspurt op woensdagmiddag 11 juli heeft de Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN) binnen een uur nog zo’n 1000 handtekeningen opgehaald in het centrum van Maastricht. Dit gebeurde net voordat de adhesiebetuigingen werden overgedragen aan de organiserende Duitse en Belgische organisaties. Het totaal aantal handtekeningen kwam daarmee op 506.350.

In zijn korte toespraak moedigde de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam de kleurrijk uitgedoste activisten aan om door te gaan met dit soort acties totdat de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3 gesloten zijn.

Op vrijdag 13 juli overhandigde een vertegenwoordiging van Drei Rosen uit Duitsland, Nucléaire Stop Kernenergie en 11 Maart Beweging uit België en uit Nederland Wise en VSTN in Brussel de meer dan een half miljoen handtekeningen aan het FANC, een onafhankelijke instantie die toezicht houdt op de veiligheid van de Belgische kerncentrales. De FANC-directie was onder de indruk van het aantal getekende petities en de eerder geuite bezorgdheid vanuit de bevolking in de Euregio.

Naast enige irritatie over sommige vragen, was FANC ook verrast door de kwaliteit van de vragen en de kennis van de vier voornoemde vertegenwoordigers.

De nieuwe FANC-directeur, Frank Hardeman, gaf aan duidelijker te willen communiceren over zaken betreffende de kernreactoren.

“Al met al een opening voor wat meer begrip en mogelijk toch ook weer een bijdrage aan de definitieve sluiting van de scheurtjes-reactoren Tihange 2 en Doel 3.”

De volgende Euregionale actie van de Stop Tihange-beweging is in voorbereiding. Deze vindt één week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober in België plaats.

Cookieinstellingen