Voor de 38e keer: Oude Ambachten in Einighausen

Foto: Oude Ambachten Einighausen

Op zondag 5 augustus vindt in het Sittardse kerkdorp Einighausen de jaarlijkse dag van oude ambachten en gebruiken plaats. De dag werd al 37 keer eerder georganiseerd.

Tijdens de Oude Ambachten kunt u in Einighausen het boerenleven aanschouwen zoals dat meer dan 80 jaar geleden in Limburg gewoon was. Inwoners van Einighausen, voor wie dat toen dagelijks werk was, demonstreren op deze dag hun vaardigheden en geven hier de nodige uitleg bij.

Vooral voor de graanbewerking is er veel aandacht. Het graan wordt op het veld gemaaid met zicht en pikhaak of een zichtmachine. Het dorsen gebeurt handmatig met dorsvlegels of met antieke dorsmachines die aange­dreven worden door oude motoren of een paardenmanege.

Vele van de gedemonstreerde ambachten zijn gerelateerd aan het werk op de boerderij: smid, mandenmaker, touwslager, zadelmaker en klompenmaker oefenen op 5 augustus in de straten van Einighausen hun oude ambacht uit. De vrouwen hielden zich in die dagen bezig met het huishouden en handvaardigheden zoals spinnen, weven, verstellen en naaien.

Boerenvee

Het boerentrekpaard staat tijdens de Oude Ambachten volop in de belangstelling. De dieren trekken de zichtmachine, drijven de paardenmanege aan en demonstreren met ploeg en eg hoe vroeger het land bewerkt werd. Daarnaast zult U ze regelmatig rustig kuie­rend over het parcours tegen komen. Bovendien wordt er diverse keren een show met deze paarden gegeven waarbij u hen kunt bewonderen in een dressuurdemonstratie.

Maar ook het andere ‘boerenvee’ is volop aanwezig. Over het parcours trekken trouwe trekhonden hun hondenkar. Met een schaapskudde worden demonstraties in het drijven van schapen gegeven. Koeien en schapen staan in de oude stallen en een valkenier demonstreert de oude jacht met deze vogels. Daarnaast kunt u een aantal zeldzame Limburgse rassen bewonderen o.a. het Mergellandschaap en het Mergellandhoen.

Tractoren en machines

Op deze dag van de Oude Ambachten is een uitgebreide expositie van oude tractoren en machines die vroeger bij de landbewerking werden gebruikt. De trotse bezitters geven ter plekke graag uitleg over de technische werking van deze gerestaureerde tractoren. Ook de stoommachine is in de vorm van een echte stoomfiets, en een stoomtractor te bewonderen. En verder staan er de nodige stationaire motoren die als aandrijving voor diverse machines werden gebruikt.

Vlaaien bakken

Een van de trekpleisters is het bakken en proeven van vlaaien die in een ouderwetse ‘sjansenoven’ (houtoven) bereid worden. Ieder jaar worden door de vele bezoekers van de Oude Ambachten honderden Limburgse vlaaien verorberd. Ook andere ouderwetse gerechten zoals b.v. heutvleisj en jam kunt u proeven.

Amusement

Naast 150 demonstraties van oude ambachten en handvaardigheden is er het nodige amusement voor de bezoekers. Er zijn een zestal terrassen in het parcours waar U onder het genot van een hapje en een drankje kunt genieten van livemuziek. Er trekken muzikanten en volksdansgroepen rond over het parcours. Ook voor de kinderen is er genoeg vertier. Ze kunnen knuffelen met huisdieren in een speciale knuffelhoek, ze kunnen zich laten schminken, een koek versieren of naar een spannende poppenkastvoorstelling van Rubens Poppentheater kijken. Een straatgoochelaar vermaakt jong en oud met zijn kunsten. Verder zijn er orgelconcerten in de kerk.

Huisversiering

Op de dag van de Oude Ambachten zorgen de inwoner voor fraaie huisversieringen. Dit fenomeen is uitgegroeid tot een heuse wedstrijd van kunstuitingen met graan, bloemen en oude werktuigen.

De dag van de Oude Ambachten in Einighausen start op 5 augustus om 13:00 uur en duurt tot 18:00 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 6 euro; kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee naar binnen. U kunt uw auto gratis parkeren op de ruim aanwezige parkeerplaatsen. Die worden aangegeven via parkeerborden van de organisatie.

Einighausen is per auto bereikbaar via de A2, afrit 48 (Sittard/Urmond) en via afrit 47 (Born) nemen en de P-borden volgen naar de Oude Ambachten. Met het openbaar vervoer is Einighausen bereikbaar vanaf het NS-station Sittard met buslijn 39 van Arriva (halte Bergerweg – Einighausen en Bovenstraat / Provinciale Weg – Limbricht).

Cookieinstellingen