Nieuwe Erfgoedcentrum De Domijnen open vanaf 2 september a.s.

Foto: Sittard-Geleen.nieuw.nl

Op zondag 2 september aanstaande opent het nieuwe Erfgoedcentrum van De Domijnen Sittard-Geleen zijn deuren voor het eerst voor het publiek.

Unieke plaats waar historie en geschiedenis van de regio samenkomen

Het Erfgoedcentrum is een bijzondere combinatie van historische stads- en streekarchieven, geschiedkundige en archeologische vondsten en museale tentoonstellingen vanuit historisch perspectief. Het nieuwe concept werd mede bedacht door het gerenommeerde bureau Kinkorn uit Tilburg. Op 1 september wordt het Erfgoedcentrum officieel geopend door burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen.

Archieven

In het Erfgoedcentrum worden de historische archieven, zoals het bevolkingsregister van Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen bewaard en geconserveerd. Maar nog belangrijker is dat alle gegevens zijn of worden gedigitaliseerd en zo toegankelijk worden voor het grote publiek. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld stamboomonderzoek te doen of de historie van een huis na te gaan. Maar het archief herbergt nog meer schatten, zoals een verzameling bidprentjes en persoonskaarten, affiches, dagbladen en film- en geluidsfragmenten van belangrijke gebeurtenissen.

Historie Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek

Een tweede onderdeel van het Erfgoedcentrum is de geschiedenis van de stad en de regio aan de hand van 24 bijzondere objecten. De geschiedenis loopt van de ijzertijd via de Bandkeramiekers en de Bokkerijders naar de onafhankelijkheid van Limburg, de Tweede Wereldoorlog en het mijnverleden naar de recente geschiedenis. Alle era’s komen aan bod. Er zijn unieke stukken te zien zoals een hoornen speelschijf uit de bronstijd, het Haantje van Buchten uit de Romeinse tijd en de brievenkoffer van een zekere Lies met daarin o.a. liefdesbrieven van Toon Hermans. Daarmee wordt een bezoek aan het Erfgoedcentrum een belevenis, ook voor mensen die niet direct in geschiedenis zijn ge├»nteresseerd. Ook is er in de tentoonstelling speciale aandacht voor de jeugd.

Luuj van Zitterd

Een ander deel van het Erfgoedcentrum is de ruimte voor wisseltentoonstellingen vanuit historisch perspectief. Deze tentoonstellingen kunnen verschillende thema’s en uitingsvormen bevatten. De openingstentoonstelling is de foto-expositie: ‘Luuj van Zitterd’. Markante Sittardenaren werden geportretteerd door Ria Cox en Marion Willemsen. Dit laat het verhaal zien van de ‘gewone’ Sittardenaar. De expositie wordt aangevuld met historische objecten en audiofragmenten. Speciale aandacht is er voor de ‘Meiden van Sittard’; krachtige vrouwen, vaak op de achtergrond, die een belangrijke rol spelen in de lokale maatschappij.
Het Erfgoedcentrum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Reacties

article
139610
Op zondag 2 september aanstaande opent het nieuwe Erfgoedcentrum van De Domijnen Sittard-Geleen zijn deuren
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180810/nieuwe-erfgoedcentrum-de-domijnen-open-vanaf-2-september-a-s/
2018-08-10T11:16:54+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2016/04/04145906/museum-De-Domijnen-3-19-LR-het-domein.jpg
Erfgoedcentrum De Domijnen
Nieuws