Lezing van Guus Janssen in harmoniezaal van Obbicht

Foto: © LGOG

Op donderdag 6 september geeft Guus Janssen om 19:30 uur een lezing over ‘De adellijke familie van Vlodrop en het geestelijk klimaat in het Maasdal tussen 1525 en 1580’.

Deze lezing wordt gehouden door LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Stichting Erfgoed Stein en Ecrevisse-comité Obbicht en vindt plaats in de harmoniezaal in Obbicht.

Voorafgaande aan deze lezing zal het Batenburglied worden gezongen!

Willem van Vlodrop, pandheer van Grevenbicht

De adellijke familie van Vlodrop en het geestelijk klimaat in het Maasdal tussen 1525 en 1580

De familie van Vlodrop heeft in de 16e eeuw een belangrijke invloed gehad op het geestelijk klimaat in het Maasdal. De familie treffen we onder meer aan in Dalenbroek, Grevenbicht, Obbicht en Papenhoven, Rijckholt, Leut en Rekem. Er was onder meer een nauwe verwevenheid met de familie van Bronckhorst-Batenburg, die op kasteel Stein zetelde. Beide families toonden grote tolerantie ten opzichte van het ontluikende protestantisme.

Een van de telgen, Alverta van Vlodrop, erfdochter van Obbicht, was getrouwd met Karel van Bronckhorst-Batenburg. Nadat Karel in 1568 Willem van Oranje had geholpen bij diens overtocht over de Maas, werd kort daarna kasteel Obbicht verwoest. Na de dood van Karel in 1580, die de weduwe met een grote schuldenlast achterliet, hertrouwde zij met Philips van Bentinck, kolonel in Spaanse dienst.

Over Guus Janssen

Drs. A.M.P.P. Janssen (Guus), geboren te Heerlen (1957), opgegroeid in Papenhoven. Studeerde Klassieke Taal- en Letterkunde aan de KU Nijmegen. Is sinds 1978 als docent Klassieken verbonden aan het gymnasium van Trevianum Sittard. Publiceerde over de regionale historie, met een bijzondere belangstelling voor kerkgeschiedenis en bronnenpublicatie.

Cookieinstellingen