Evaluatie gebeurtenissen rondom Fortuna Sittard-FC Utrecht

Foto: SGN

Op maandag 3 september 2018 heeft de voetbalvierhoek (politie, Openbaar Ministerie, gemeente en Fortuna Sittard) de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard-FC Utrecht geëvalueerd die zaterdag 1 september plaatsvond.

De partners hebben de gang van zaken voorafgaand, tijdens en na afloop van de wedstrijd grondig met elkaar doorgelopen.

Voorbereidingen

Ten aanzien van de voorbereidingen is geconcludeerd dat door alle partijen de vooraf gemaakte afspraken adequaat zijn uitgevoerd. Op zowel vrijdag als zaterdag is rondom het stadion een schouw uitgevoerd door gemeente, politie en Fortuna Sittard. Daarbij bleek dat eerdere aandachtspunten opvolging hadden gekregen en nieuw geconstateerde zaken zijn vervolgens opgepakt.

Wedstrijd

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Utrecht is goed verlopen. Net voor aanvang van de wedstrijd is er een incident geweest waarbij in het uitvak enkele fakkels en een rookbom zijn afgestoken. Dit is op beeld vastgelegd en daar waar mogelijk volgen sancties. Verder zijn er geen ongeregeldheden geweest tijdens de voetbalwedstrijd.

Afloop

Na afloop van de wedstrijd heeft een korte confrontatie met een totale duur van zo’n vijf minuten plaatsgevonden tussen supporters nadat zo’n veertig aanhangers van FC Utrecht hekken langs de zijde van de Lissabonstraat sloopten. Nadat men door kon breken stuitten de supporters van beide ploegen op elkaar in de nabijheid van P3. Hierbij zijn een agent en een steward lichtgewond geraakt. De ME is ter plaatse gegaan maar hoefde niet in actie te komen, omdat de rust was wedergekeerd en de supporters waren vertrokken.

De meer dan 7700 aanwezige supporters die tot het ‘reguliere publiek’ behoren hebben zich niet vermengd met de veroorzakers van de ongeregeldheden en deze veelal niet opgemerkt.

Conclusie en vervolg

De vier partners concluderen dat een kleine groep supporters van FC Utrecht voor problemen zorgde. Door OM en de politie is in samenwerking met de beide clubs en de KNVB een onderzoek gestart ten behoeve van de opsporing van de supporters die zich vlak voor en na de wedstrijd misdroegen.

Een mogelijkheid is om stadionverboden op te leggen aan de supporters die zich niet hebben gedragen. Er is één supporter aangehouden en in bewaring gesteld.

Brief

Dinsdagmiddag heeft de gemeente een brief van de politievakbond en politiebonden ontvangen. Deze wordt in behandeling genomen.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen