Motie voor aansluiting bij Statiegeldalliantie

zwerfafval
zwerfafval
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Meer dan 250 Nederlandse gemeenten hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie, een maatschappelijk initiatief van Recycling Netwerk Benelux.

Doel van de alliantie is het krijgen van een zo groot mogelijk draagvlak voor het invoeren van een heffing van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Daarmee kan de hoeveelheid zwerfafval in de gemeente voor zover dat bestaat uit lege petflessen en blikjes substantieel worden teruggebracht met wel 70 tot 90 procent. Dat voorkomt een hoop ergernis over vervuilde parken, perkjes en speelplekken en dringt ook de opruimkosten terug, die volgens een schatting van Recycling Netwerk Benelux jaarlijks neerkomen op meer dan 15 euro per inwoner. Tevens draagt het systeem zo bij aan de circulaire economie waarin we willen besparen op het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van CO2.

De omringende gemeenten van Sittard-Geleen – Beek, Stein, Schinnen en Echt-Susteren – hebben zich inmiddels aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

GroenLinks dient vanavond tijdens de raadsbijeenkomst een motie vreemd aan de orde van de dag in waarin het College van B&W wordt opgeroepen om zich bij de Statiegeldalliantie aan te sluiten. De gemeente Sittard-Geleen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, zo staat in de motie.

In Duitsland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en diverse Amerikaanse staten vallen kleine flesjes en blikjes al enige jaren onder een statiegeldsysteem.

Cookieinstellingen