Wandeling: Wat willen we met de Schwienswei?

Zaterdagochtend organiseerde de Werkgroep Schwienswei en Kollenberg een wandeling voor belangstellenden door het natuurgebied de Schwienswei.

Aan de wandeling werd onder meer deelgenomen door een aantal (raads)leden van de Stadspartij en door de wethouders Meekels (gob), Bessems (DNA) en Schmitz (GroenLinks).

Natuur- en recreatiegebied de Schwienswei ligt ingeklemd tussen de Geleenbeek, de Molenbeek en de Roode Beek. Het is een uniek bos- en landbouwgebied met waterpartijen en kwelgebieden van de Roode Beek, aansluitend op het Millener bosgebied en het Tũddern Fenn. Een bijzonder gebied met ook een bijzondere flora en fauna.

Gidsen vertelden tijdens de een uur durende rondwandeling aan twee groepen wandelaars over de rijkdom en het wel en wee van dit fraaie natuur- en recreatiegebied. Bij een ingelast soepmoment aan het einde van de wandeling werd de vraag aan de orde gesteld: Wat willen we met de Schwienswei? Er zijn immers diverse plannen geopperd voor het gebied. Komt er een recreatiepark? Of een grote manege? Of moet het vooral een natuurgebied blijven? Wat willen de omwonenden?

Tijdens het soepmoment werden door de deelnemers aan de wandeling verschillende ideeën geopperd en voorstellen gedaan. Wethouder Meekels liet weten dat er ook belangstelling bestaat van de kant van projectontwikkelaars, maar … uiteindelijk beslist de gemeenteraad.

Van alle ideeën wordt een verslag gemaakt en ook de Werkgroep Schwienswei en Kollenberg zal zijn visie op de toekomst van de Schwienswei geven. De ideeën worden gebundeld en doorgestuurd aan de gemeenteraad en het College van B&W.

Wat de deelnemers aan de wandeling betreft was er een duidelijke voorkeur voor het behoud van de natuur, al dan niet met een recreatiecamping op natuurbasis.

Cookieinstellingen