Limburgs centrum voor archeologie De Vondst geopend

Foto: © Heerlen.nieuws.nl

Op woensdag 10 oktober heeft De Vondst, hèt Limburgse centrum voor archeologie in Heerlen, officieel haar deuren geopend.

In De Vondst bundelen de Provincie Limburg, gemeente Heerlen en stichting Restaura hun krachten. Zowel het provinciaal depot als het restauratieatelier van Restaura is er gehuisvest. “De Vondst maakt het archeologisch proces ‘van vondst tot vitrine’ zichtbaar voor iedereen in Limburg. Je kunt er alles horen, zien en beleven op het gebied van de Limburgse archeologie. Het verbindt archeologie met de samenleving”, aldus gedeputeerde Hans Teunissen.

Bezoekers kunnen in de Vondst de permanente expositie bekijken en meekijken met restauratoren die aan het werk zijn. Ook is een rondleiding door het provinciaal depot mogelijk en kunnen bezoekers zelf ervaren hoe het is om archeologische werkzaamheden uit te voeren. Ten slotte worden er in het centrum voor archeologie in Limburg diverse lezingen en workshops georganiseerd rondom recente opgravingen. Teunissen: “De Vondst is hiermee een verbindingsplatform in de breedste zin van het woord. Het is dé plek in Limburg waar iedereen met zijn of haar vragen over en nieuwsgierigheid naar archeologie terecht kan.”

Archeohotspot

Voor bezoekers is een echte Archeohotspot ingericht, waar men aan een grote tafel zelf aan de slag kan met archeologische vondsten. Voor de jeugd is een spel gemaakt, waarmee ze op een interactieve wijze leren over archeologie. Zo combineert De Vondst een onderwijs-, ontmoetings- en educatieve functie. Wethouder Jordy Clemens van Heerlen: “De Vondst zet archeologie letterlijk en figuurlijk in de etalage. Een unieke samenwerking op een bijzondere locatie in het Romeins kwartier te Heerlen. Kortom, de plek voor jong en oud om het proces van bodemvondst tot museumvoorwerp te beleven en het Limburgs verleden te ontdekken.” Meer informatie over het programma en de openingstijden is te vinden op www.devondst.nl.

Restaura

In het souterrain van De Vondst bevindt zich Restauratieatelier Restaura, dat gespecialiseerd is in het conserveren en restaureren van archeologische voorwerpen. “Bij ons kan het publiek de restauratoren aan het werk zien met eeuwenoude vondsten. Door grote ramen is het hele proces tot in detail te volgen”, aldus Ton Lupak, voorzitter van Stichting Restaura.

Thermenmuseum

Organisatorisch wordt samengewerkt met het naastgelegen Thermenmuseum, het enige archeologische in situ museum van Nederland, waar de archeologische resten van een Romeins badhuis bewaard zijn. Het Thermenmuseum zal de komende jaren geheel worden vernieuwd.

Cookieinstellingen