Parkeertarieven gaan fiks omhoog in Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het is weer fors bezuinigen geblazen in de gemeente Sittard-Geleen. Enerzijds moeten de uitgaven omlaag en wordt er gestreept in en beknibbeld op subsidies, anderzijds moeten er meer inkomsten worden gerealiseerd.

Het doet aan alle kanten pijn en er wordt dan ook van alle kanten stevig gemord in de gemeente. Niet alleen aan de kant van organisaties en instellingen die minder of op termijn zelfs helemaal geen subsidie meer gaan ontvangen, ook de inwoners, ondernemers en zelfs de directie van het Zuyderland ziekenhuis hebben bedenkingen bij de plannen van het gemeentebestuur om het huishoudboekje op orde te krijgen.

De hondenbelasting gaat met 40 procent omhoog, en ook de parkeertarieven stijgen de komende tijd stevig. Kost een dagkaart voor parkeren in een gemeentelijke parkeergarage nu nog 5 euro, straks bent u daarvoor het dubbele kwijt. Het uurtarief gaat met 50 eurocent omhoog. Het duurste wordt parkeren op het Tempelplein: daar kost een uurtje je auto neerzetten straks 4 euro. In de parkeergarage van het Zuyderland ziekenhuis, die ook eigendom van de gemeente is, gaat de bezoeker straks 30 cent per uur meer betalen dan nu. Nu kost een uurtje parkeren daar nog anderhalve euro. De directie van het Zuyderland ziekenhuis heeft daarover schriftelijk zijn ongenoegen kenbaar gemaakt: “Zuyderland acht een dergelijke verhoging onacceptabel en niet uitlegbaar aan haar patiënten en bezoekers”. Bezoekers en patiënten van Zuyderland in Heerlen betalen daar 30 cent minder. “De parkeergarage van Zuyderland is uitsluitend aan ziekenhuisbezoek gekoppeld. Patiënten en bezoekers hebben geen keuze of ze wel of niet ‘naar de stad gaan’. Ze moeten naar het ziekenhuis.” En er zijn op dit moment al zoveel klachten over het parkeertarief van Zuyderland.

Verder merkt de directie van Zuyderland op dat de waarde van de parkeergarage is gekoppeld aan het gehanteerde parkeertarief. Destijds wilde de gemeente het parkeertarief verlagen naar € 1,30, omdat ze het toenmalige parkeertarief van Orbis (€ 1,60) niet passend vonden binnen het parkeerbeleid van Sittard-Geleen. Daarbij zou een forse tariefstijging in de nabije toekomst volgens opgave van de gemeente niet uitlegbaar zijn naar de burgers van de gemeente Sittard-Geleen. Door de gehanteerde € 1,30 werd de verkoopwaarde van de parkeergarage destijds aanzienlijk verlaagd. De gemeente kocht de garage van Zuyderland toen het ziekenhuis in zwaar weer verkeerde.

Ook de ondernemers in de centra van Sittard en Geleen zijn niet gelukkig met de tariefverhoging. Rino Vincken van Centrummanagement Sittard noemt de stijging pijnlijk, maar begrijpt ook dat de gemeente die inkomsten hard nodig heeft. Verder stelt hij dat de parkeertarieven in Sittard-Geleen vergeleken met veel andere steden nog altijd meevallen. Daar denkt Nico Thomas van Centrummanagement Geleen anders over: de Geleense ondernemer heeft in zijn direct omgeving te maken met concurrentie waar de klant zijn auto gratis kan parkeren. De Geleense middenstand pleit al jaren voor gratis parkeren.

Reacties

article
147009
Het is weer fors bezuinigen geblazen in de gemeente Sittard-Geleen. Enerzijds moeten de uitgaven omlaag
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20181108/ook-parkeertarieven-gaan-fiks-omhoog-sittard-geleen/
2018-11-08T17:16:01+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/11/08125815/parkeergarage-odaparking-sittard.jpg
parkeertarieven
Nieuws