Carnavalsseizoen geopend in Sittard-Geleen

Foto: © Henk van Rens

Op diverse plekken in Sittard-Geleen is zondag – de elfde-van-de-elfde – de start van het nieuwe carnavalsseizoen gevierd.

Niet op de massale schaal waarop dat in Maastricht gebeurde, maar een stuk intiemer en voor wie niet van grote massa’s houdt een stuk prettiger en overzichtelijker, en daarmee ook geschikt om je kinderen mee naar toe te nemen.

In Geleen kwamen de Vief van Gelaen (Flaarisse, Kronkelaere, Sjoutvotte, Swentibolders en Uule) compleet met hoogheden en aanhang samen voor het oude gemeentehuis op de Markt. Daar bracht Lotte Kielen de kersverse nieuwe vastelaovesschlager van de Waereldsjtad – Tel dien zaegeninge – ten gehore en met het ‘Oplaote van de Aafgebrende Gaaskaetel’ was de opening van het nieuwe seizoen een feit.

’t Oplaote van de Aafgebrende Gaaskaetel in de Waereldsjtad © Henk van Rens

Henk van Rens maakte van het gebeuren onderstaand videoverslag.

Vanmorgen was het zover. De opening van het vasteaovesseizoen.En dus met de camera in de hand de markt op. En natuurlijk zoals op het GVK gezegd met Lonne Kielen!

Geplaatst door Henk van Rens op Zondag 11 november 2018

Later op de dag werd ook in Sittard het nieuwe seizoen geopend. Op het sfeervolle Kloosterplein had Stadscarnavalsvereniging De Marotte voor de gelegenheid weer een aantal bekende Limburgse artiesten opgetrommeld.

Mooie opkomst in Sittard, ondanks de regen © Arjan Krijntjes

Ook lokaal muzikaal talent kreeg ruim baan, zoals duo Sjtóm Toeval, dat met het nummer 1-2-3 Vastelaovend in augustus het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer had gewonnen, de kinderen van de Sjtadssjool met het ‘Kenjerleidje’ en leerlingen van het Trevianum met hun inzending voor het TVK.

Sjtóm Toevel zingt 1-2-3 Vastelaovend © Arjan Krijntjes

De Marottekapel gaf vanaf een balkon in het Kloosterkwartier met de Sittardse carnavalshymne Hoog ’t Rood-Gael-Gruin het officiële startsein van het nieuwe seizoen. Er was veel belangstelling voor de aftrap, met grote delegaties van de Narre oet Euverhaove, de Kempernaaze, de Mechelkes, de Klumpkes, Club Wovan, de Marottesenaat, De Auw Prinse en het Optochkommitee.

De nieuwe Greutsje Pin © StudioVR

Zoals nu een aantal jaren gebruikelijk is presenteerde Klup Kump Gout de nieuwe Greutsje Pin, een reversspeldje waarmee de drager niet alleen aantoont “Greutsj te zeen oppe Vastelaovend”, maar ook het  verenigingsleven steunt.

Culturele vereniging De Mander had ’t Maske weer opgegraven en droeg het over aan De Marotte. Het hangt nu weer aan het balkon van De Kroon op de Markt in Sittard.

Na afloop van het programma verspreidden de carnavalisten zich over de cafés in de binnenstad.

Ook in de kleine kernen waren diverse activiteiten om de aanloop naar carnaval 2019 – vanaf vandaag nog exact 111 dagen – te vieren.

Dossier: Carnaval
Cookieinstellingen