Kookboekenweek: Gezond eten hoeft niet duur te zijn

Foto: © JMD Photography

Op woensdag 14 november vond de bijeenkomst ‘Gezond eten hoeft niet duur te zijn’ plaats in het kader van de Kookboekenweek.

Deze workshop over gezond eten werd georganiseerd voor medewerkers van Vixia, De Domijnen, GGD Zuid Limburg en Cubiss.

Vixia is een werk-leer-bedrijf. Een paar jaar geleden heeft zij in huis een minibieb ingericht, samen met De Domijnen. Gezamenlijk organiseren ze leesbevorderende activiteiten.

Marion van Limpt (directeur Vixia) maakte in haar welkomstwoord de koppeling tussen de bibliotheek en het thema ‘gezonde voeding’: “Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij is lezen, schrijven en werkfit blijven belangrijk. Het lenen van boeken in de Vixia-bibliotheek en meer leren over gezonde voeding dragen daaraan bij”.

Gedeputeerde Hans Teunissen maakte zijn opwachting met een enorme kruiwagen vol verse groente en fruit. Hij vatte het doel van de workshop mooi samen: “Gezonde voeding draagt bij aan gezonde mensen en daarmee aan een gezonde Limburgse samenleving. Een stukje bewustwording en leren wat lekker én gezond is zijn daarbij belangrijk.”

© JMD Photography

Diëtiste Marion Lomme is met kleine groepjes Vixia-medewerkers aan de slag gegaan met opdrachten over (on)gezonde voeding, gezondheidsrisico’s en slim boodschappen doen. Een paar voorbeelden:

  • Er staan 10 pakjes drinken uitgestald, van appelsap tot Fristi en Chocomel. Daarnaast staat een bakje met suikerklontjes. Hoeveel suikerklontjes denk je dat er in de verschillende pakjes zitten?
  • Een bord, weegschaal en een schaal gekookte sperziebonen: schep de hoeveelheid groente op die je normaal gesproken eet. De meeste deelnemers blijven onder de 200 gram groente steken.
  • Een tafel met foto’s van verleidingstrucs in de supermarkt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor 2!

De deelnemers raakten in gesprek over eetgewoonten. Hun belangrijkste conclusie is dat duurder niet altijd gezonder betekent. En dat je gemiddeld echt 250 gram groente per dag nodig hebt. Er is veel interactie, deelnemers stellen vragen, geven elkaar tips en advies. De opdrachten worden zeer serieus uitgevoerd en de uitkomst leidt vaak tot opgetrokken wenkbrauwen en verbaasde kreten.

Na afloop ontvingen alle deelnemers een Eetmaatje van het Voedingscentrum, een maatbeker waarmee je je porties kunt afmeten. Al met al een geslaagde bijeenkomst die zeker vervolg krijgt.

Over Vixia, De Domijnen en Cubiss

Deze organisaties vinden het heel belangrijk dat medewerkers zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het bespreekbaar maken en bestrijden van laaggeletterdheid is daar onlosmakelijk mee verbonden. In dat kader is Vixia 9 jaar geleden gestart met het organiseren van lessen Nederlands lezen en schrijven die door ROC Leeuwenborgh gegeven worden. Vixia is vervolgens een samenwerking aangegaan met De Domijnen en heeft een eigen bibliotheek geopend waar medewerkers laagdrempelig en kosteloos boeken kunnen lenen.

Om de bibliotheek verder te promoten zijn er de afgelopen jaren speciale leesbevorderende activiteiten georganiseerd door De Domijnen en Vixia.

Zo heeft Hanneke van der Werf (kinderboekenschrijfster) een tweetal workshops gegeven en hebben medewerkers ‘elfjesgedichten’ geschreven die gebundeld zijn in een scheurkalender. Bij Vixia werken twee taalambassadeurs en ze heeft in 2011 de Limburgse trofee van de Stichting Belangenbehartiging alfabetisering gekregen.

Cubiss ondersteunt organisaties die zich bezighouden met vraagstukken rondom lezen, leren en informeren. Denk aan het onderwijs, organisaties in het sociaal domein en bibliotheken. Door middel van onderzoek, scholing, evenementen, producten en publicaties helpt Cubiss de klant verder. Verschillende expertises, effectieve samenwerkingen en prettig klantencontact dragen bij aan het maatschappelijk eindresultaat: een leven lang leren! De bijeenkomst ‘Gezond eten hoeft niet duur te zijn’ past prima in deze opvatting.

Cookieinstellingen