Alle premies zorgverzekeringen bekend: premieverschillen nemen toe

Foto: CC0

Alle zorgverzekeringspremies zijn bekend. Volgens traditie werden vlak voor de deadline de premies van de online-verzekeringen bekendgemaakt.

Opvallend is dat de premiestijgingen flink uiteenlopen van geen stijging tot wel 15,8%. De gemiddelde stijging is 6,64 euro per maand. Ook blijkt het prijsverschil tussen de goedkopere online-verzekeringen en traditionele merken nog altijd groot.

Aanvullende dekking verder versoberd

Tot slot zijn de aanvullende pakketten nu ook bekend. De trend van de laatste jaren, dat de pakketten steeds verder versoberen, zet door. Independer ontwikkelde een speciale datamonitor waar alles rondom de zorgverzekering bijgehouden wordt.

Fors prijsverschil tussen online-verzekering en traditionele merken

Een online-verzekering is een goedkopere verzekering die zorgverzekeraars naast hun traditionele verzekering op de markt brengen. Het belangrijkste verschil zit in de prijs, een online-verzekering is goedkoper, en in het feit dat online-verzekeringen bij voorkeur online communiceren met klanten. Beide type basisverzekeringen hebben nagenoeg dezelfde dekking. Wie voor een online-label kiest ontvangt dus dezelfde zorg vanuit de basisverzekering én is goedkoper uit.

Independer zette de gemiddelde premies van de online-naturaverzekeringen van de vier grote zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis) af tegen die van de traditionele merken. Opvallend is dat het premieverschil tussen de twee type verzekeringen met gemiddeld 11,11 euro per maand fors is en de afgelopen jaren langzaam is toegenomen. De keuze voor een online-verzekering is dus interessant voor de portemonnee. Voor een stel of een gezin met jonge kinderen kan deze besparing oplopen tot 267 euro per jaar, voor een gezin met 2 kinderen boven de 18 jaar zelfs tot 534 euro. Vermenigvuldig dat met een aantal jaar en je hebt een flinke besparing te pakken.

Sterkere premiestijging bij verhoogd vrijwillig eigen risico

Voor het eerst ziet Independer dat een aantal kleinere zorgverzekeraars de korting voor het hoogste vrijwillig eigen risico verlaagt, waardoor de premie voor deze groep in verhouding dus extra hard stijgt. Steeds meer mensen kiezen voor het hoogste eigen risico en krijgen daarmee korting op de verzekeringspremie. Uit cijfers van Independer blijkt dat in 2015 en 2016 zo’n 25% voor het maximale eigen risico van 885 euro koos. Vorig jaar, in 2017, was dat 28%.

Cookieinstellingen