Kunstwerk onthuld ter herinnering aan einde Eerste Wereldoorlog

Foto: M. Boreas

Na een ruime, met de nodige media-aandacht gepaard gaande aanloop brak het herdenkingsweekend aan van de Duitse aftocht aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Een deel van de Duitse troepen kreeg van het neutraal gebleven Nederland toestemming om vanaf Maaseik over Nederlands grondgebied naar Duitsland terug te keren. Exact 100 jaar geleden kwam die aftocht op gang en dat werd dit weekeinde gezamenlijk herdacht door de gemeenten Maaseik, Echt-Susteren en Selfkant.

Rond de herdenking waren tal van activiteiten gepland. Naast exposities, een concert en een aantal ‘re-enactments’, waarmee op het terrein van Dragetra de loopgravenoorlog in het klein werd nagebootst, stond er voor zondagmiddag een stoet op het programma die vanuit het centrum van Maaseik naar de Pater Sangersbrug – die 100 jaar geleden nog gewoon de Maasbrug heette – trok en die de Duitse aftocht moest verbeelden. Aan de overzijde van de brug werd vervolgens ten overstaan van de burgemeesters van de drie gemeenten en gouverneur mr. Theo Bovens een kunstwerk onthuld dat de huidige onderlinge verbondenheid symboliseert.

Daarna maakte men rechtsomkeert, terug naar Maaseik… Wie een grootschaliger nabootsing van de aftocht had verwacht, die wat meer eer zou doen aan die van een eeuw geleden dan de wat sobere stoet, moet daarop toch enigszins teleurgesteld naar huis zijn gegaan.

Het verkeer in de omgeving van Maaseik liep rond de tijd van de historische stoet en de onthulling van het kunstwerk zoals verwacht volledig vast. Dit ondanks het feit dat de wegwerkzaamheden op de A2 tussen knooppunt Het Vonderen en Grathem veel eerder klaar waren dan gepland, waardoor de aangegeven omleidingsroutes over Maaseik rond 14:00 uur kwamen te vervallen.

Cookieinstellingen