Wist u dat? Relieken heilige Eugenius sinds 1662 in Sittard

Foto: De Domijnen

Al eens gehoord van de Heilige Eugenius? Eugenius was samen met Macarius priester in Antiochië (een deel van Turkije).

Onder de Romeinse keizer Julianus Apostata (361-363) werden zij gemarteld en vervolgens verbannen. Daarna zouden ze als missionarissen gewerkt hebben in Arabië of Noord-Afrika en uiteindelijk door geweld om het leven zijn gekomen.

Bij weinigen is bekend dat in Sittard het gebeente wordt bewaard van deze martelaar uit de laat Romeinse tijd.

De relieken zijn afkomstig uit de catacombe van Sint Callixtus in Rome. Ze werden in 1662 geschonken aan een Sittardse kanunnik. Jaarlijks werden ze in de Sacramentsprocessie meegedragen door twee leerlingen van de Latijnse school, die hiervoor samen één gulden kregen. Zeker tot het midden van de negentiende eeuw werden ze meegevoerd in de processie door de straten van Sittard.

Van deze heilige bezit de Petruskerk niet alleen beenderen, maar ook resten van de martelarenpalm en een tinnen vaatje met bloed. Het bloed werd in 1936 onderzocht door de befaamde huisarts en schilder, dokter Alphons Winters. Deze kwam tot de conclusie dat het echt mensenbloed betrof! In onze dagen zouden wij door middel van DNA-onderzoek ongetwijfeld meer van deze heilige aan de weet kunnen komen.

Naar A.M.P.P. Janssen, Sittardse relieken, Sittard 1992 [38 p.]

Cookieinstellingen