Winkeliers met succes samen tegen winkeldiefstal

Foto: [CC BY 2.0] Fort George

Steeds meer winkeliers verenigen zich in de strijd tegen winkeldiefstal. Ze sluiten zich aan bij het CCV en bij de stichting Afrekenen met Winkeldieven.

Verder maken winkeliers goed gebruik van appgroepen om elkaar snel op de hoogte te brengen van activiteiten van winkeldieven en verdachte personen. Van de 350 winkeliers in de Sittardse binnenstad zijn er bijvoorbeeld 225 via het Centrum Management aangesloten bij een dergelijke appgroep.

Vanmiddag ontdekte een winkelier dat iemand stiekem bezig was met het verwijderen van diefstalbeveiliging van kleding. De winkelier meldde dat op de groepsapp en binnen een paar tellen wisten 225 winkeliers wat er loos was en voor wie men moest uitkijken. Ook de wijkagent en de politie kijken mee en grijpen op basis van de gedeelde informatie regelmatig een winkeldief.

Mensen die vaker dan eens worden betrapt op proletarisch winkelen bij winkels die zijn aangesloten bij het CCV – het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid – kunnen een collectieve winkelontzegging voor de duur van één jaar krijgen aangezegd. Wie erop wordt betrapt de ontzegging aan zijn laars te lappen kan rekenen op vervolging wegens huisvredebreuk.

Steeds meer winkeliers zijn verder aangesloten bij de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Die betaalt winkeliers die aangifte van winkeldiefstal doen een onkostenvergoeding wegens gederfde tijd. De winkeldief betaalt voor elke winkeldiefstal een bedrag van 181 euro, dat zonodig via een uitkeringsinstantie op de dief wordt verhaald. Daarnaast zal de dief de kosten van de gestolen spullen moeten vergoeden. Verder loopt voor recidivisten de strafeis van het Openbaar Ministerie steeds hoger op.

Reacties

article
149213
Steeds meer winkeliers verenigen zich in de strijd tegen winkeldiefstal. Ze sluiten zich aan bij
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20181206/winkeliers-succes-samen-winkeldiefstal/
2018-12-06T19:04:25+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/12/06135126/winkeldief-steelt-cd.jpg
groepsapp, preventie, Winkeldieven, winkeliers
Nieuws