Vastelaoveskèrkes-project Sittardse kinderoptocht groeit verder

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ zo luidt het gezegde. Het Optochkommitee Zitterd (OKZ) geeft dit gezegde handen en voeten.

Omdat ook het bestand ‘waageboewesj’ – bouwers van carnavalswagens – aan vergrijzing onderhevig is besloot het OKZ twee jaar geleden om de jeugd actief te gaan betrekken bij een van de leukste en creatiefste aspecten van carnaval: het bouwen van een carnavalswagen.

Om de kinderen in dat métier in te wijden werd het Kèrkes-project opgezet. Daarbij kunnen kinderen in de Optoch-hal hun eigen idee voor een vastelaoveskèrke realiseren onder begeleiding van ervaren wagenbouwers. Het OKZ stelt de karretjes, gereedschappen en materialen beschikbaar.

Men beschikt inmiddels over een tiental karretjes van één bij twee meter waarop de deelnemende kinderen hun carnavaleske ideeën artistiek kunnen botvieren. “De karretjes waren dit jaar al heel vroeg allemaal bezet”, laat OKZ-voorzitter Peet van Erp weten, “maar sinds kort is er door omstandigheden een karretje vrijgekomen. We hebben in de hal overigens plek voor maximaal 12 karretjes, dus mochten er nog meer kinderen mee willen doen, dan hebben we nog een paar plekken vrij. Aanmelden is dus nog mogelijk. Stuur daarvoor een e-mail aan [email protected].”

Het bouwen van een vastelaoveskèrke is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Kinderen leren niet alleen om hun handen en gereedschappen te gebruiken, maar ook wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding: het vertalen van het idee in een werktekening en het daaruit volgende lijstje met benodigde materialen. Vervolgens kunnen de werkzaamheden in de juiste volgorde worden ingepland en kan de uitvoering starten, zodat het kèrke op zondag 24 februari 2019 kan meedingen naar een mooie prijs in de kinderoptocht.

Cookieinstellingen