STZ-accreditatie en 12 topklinische functies voor Zuyderland MC

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zuyderland Medisch Centrum is één van de 26 Nederlandse ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) die samenwerken aan betere patiëntenzorg.

Voor het eerst is er nu een overzicht van als ’topklinisch’ beoordeelde zorgfuncties binnen de 26 topklinische opleidingsziekenhuizen in ons land. Dit STZ Topklinisch Zorgregister toetst de kwaliteit van complexe zorgfuncties binnen deze ziekenhuizen aan verschillende inhoudelijke, kwalitatieve criteria. Daaronder zijn: regelmatig contact met patiëntenorganisaties, het uitvoeren van en publiceren over wetenschappelijk onderzoek over het specialisme en het bestaan van opleidingsmogelijkheden binnen de afdeling. Met het STZ Topklinisch Zorgregister wil men inhoud geven aan de status als topklinisch ziekenhuis en meer in het algemeen bijdragen aan transparantie over de kwaliteit van complexe medische ingrepen.

Het gaat om zorgfuncties voor bovengemiddeld complexe aandoeningen, waarbij patiëntzorg is verweven met een opleidingsfunctie en wetenschappelijk onderzoek door de behandelende specialisten. Juist die verwevenheid maakt de zorg ’topklinisch’.

Het Topklinisch Zorgregister is openbaar

Het online register is openbaar toegankelijk en bedoeld voor gebruik door zowel patiënten en geïnteresseerden als voor de zogeheten ‘eerstelijnszorg’, zoals huisartsen en artsen bij doorverwijzende ziekenhuizen. Het biedt in één oogopslag de behandelende afdeling(en) binnen de topklinische ziekenhuizen bij complexe aandoeningen.

Wat is een topklinische functie?

Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).

12 STZ Topklinische functies Zuyderland Medisch Centrum

  1. Academisch MS Centrum
  2. Bariatrische chirurgie
  3. Bekkenbodemcentrum
  4. Borstcentrum Zuyd
  5. Centrum voor minimaal-invasieve longchirurgie (uniportal VATS)
  6. Centrum voor Thoraxwandaandoeningen
  7. Heup- en knieprothesiologie
  8. Inflammatory Bowel Disease (IBD)
  9. Interstitiële Longaandoeningen (ILD)
  10. Ouderengeneeskunde/Gerontofarmacologie
  11. Percutane Coronaire Interventie (PCI)
  12. Maag- en Slokdarmcentrum

STZ-ziekenhuizen onderscheiden zich door steeds voorop te lopen met patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek, topklinische zorg en opleiding. Zij richten zich hierbij op de kernthema’s: innovatie, medisch leiderschap en transitie van de zorg.

Een STZ-ziekenhuis levert behalve basiszorg ook excellente topzorg die niet in elk ziekenhuis aangeboden mag worden. Om het niveau van deze zorg zo hoog mogelijk te houden, wordt voortdurend toegepast wetenschappelijk onderzoek verricht.

Tijdens een persconferentie liet voorzitter van de Raad van Bestuur David Jongen weten bijzonder trots te zijn op de accreditatie en het aantal erkende topklinische functies in Zuyderland Medisch Centrum. Qua aantal topklinische functies scoort Zuyderland het hoogste van alle 26 STZ-ziekenhuizen. Op dit moment zijn er landelijk 91 topklinische functies over de 26 ziekenhuizen verdeeld. Na alle negatieve berichten over de financiële situatie (die volgens Jongen onder controle is: rente en aflossingen op de enorme schuld kunnen worden betaald en het ziekenhuis schrijft geen rode cijfers meer) komt het ziekenhuis nu ook eens op een zeer positieve manier in het nieuws. “Nu kunnen we dat eierdopje van Calimero eindelijk eens van ons hoofd zetten.”

Op locatie Sittard-Geleen houden we een persbijeenkomst over het behalen van de STZ-status en 12 topklinische functies.

Op locatie Sittard-Geleen houden we een persbijeenkomst over het behalen van de STZ-status en 12 topklinische functies. Hiermee zijn we landelijk koploper. Aan tafel zitten David Jongen (voorzitter Raad van Bestuur) en Jos Straetmans (Medisch Specialistisch Bedrijf).

Geplaatst door Zuyderland op Dinsdag 11 december 2018

Cookieinstellingen