Traditionele kerstwandeltocht Obbicht op 22 en 23 december

Foto: SGN

Wandelclub Obbicht organiseert op zaterdag 22 en zondag 23 december 2018 de 23e editie van haar traditionele Kerstwandeltocht.

De wandeling vertrekt bij de kantine van V.V. Obbicht aan de Kasteelweg 1 in Obbicht. Daar is een ruime parkeerplaats aanwezig. Vanuit hartje Obbicht is de route naar het startlokaal duidelijk aangegeven.

  • Gestart kan worden van 08:00 uur tot 12:00 uur (7km-wandelaars tot 13:00 uur).
  • Alle afstanden worden afgestempeld met de I.V.V.-stempel.
  • De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door.
  • Het parcours is vlak en is ook geschikt voor Nordic Walking.
  • Wandelaars kunnen kiezen uit drie afstanden: 7, 14 of 21 kilometer.

Direct na de start komt men langs het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de oversteek van de Maas door Willem van Oranje (in de nacht van 5 op 6 oktober 1568). Dit monument is in 1999 onthuld door Prins Willem Alexander.

De wandeling gaat over de dijk van de Maas en bij de schietboom van schutterij St. Willibrordus loopt men over de dijk langs de boorden van de Maas waar de eerste invloeden van het project van het Grensmaasconsortium zichtbaar zijn. Na het oversteken van de werkweg voert de route door de Elba waar regelmatig Konikpaarden en Schotse Hooglanders grazen. Daarna gaat het weer verder over de dijk.

Bij de splitsing van de 7km- en 14/21km-routes gaan de 7km-wandelaars rechts af en passeren dan de Watermolen in Grevenbicht. Dit is de oudst bekend en de enige nog bestaande van de vier molens op de Kingbeek. Ze wordt al in 1548 vermeld. Aan het einde van de 19e eeuw werd het schoepenrad vervangen door een waterturbine. Als hulpkrachtbron werd een stoommachine geplaatst. De 7km-route gaat verder door de Heilig Kruisstraat en komt aan het einde daarvan langs de Jodenberg. Dit is een zeer oude begraafplaats van de Joodse gemeenschap in Grevenbicht. Hierna komen de wandelaars langs de oevers van de meanderende Kingbeek. Het laatste stuk van de wandeling gaat door de oude kern van Obbicht waarna nog een klein stukje langs de Kingbeek wordt afgelegd voordat men terugkeert op het sportcomplex van Obbicht.

De 14km- en 21km-routes gaan bij de splitsing verder over de dijk langs de Maas en via op den Braemert wordt de Kingbeek voor het eerst gepasseerd. In de verte zijn de contouren zichtbaar van de grote en ingrijpende werkzaamheden van het project Grensmaas. Hier gaan grindwinning, het verkleinen van het overstromingsrisico en in de toekomst natuurontwikkeling hand in hand. Daarna komt men komt in Papenhoven op de Coul. De in 1860 gebouwde boerderij aan op de Coul 26 in Papenhoven wordt in de volksmond Hoeve Vliex genoemd naar de huidige bewoners. Dit is een typisch voorbeeld van een Maashoeve. In afwijking van de Zuid Limburgse gesloten carré hoeve zijn de ramen en de voordeur van het woonhuis evenals de schuurpoort naar de straatzijde gekeerd. Vervolgens wandelt men verder naar het gehucht Schipperskerk. Daar is de controle- en rustplaats waar u tegen aantrekkelijke prijzen iets kunt drinken of eten. Er is ook een toilet aanwezig. De 14km-wandelaars gaan van hieruit terug richting Obbicht. Men komt langs de Schipperskerk waar nu met regelmaat exposities worden gehouden en daarna langs de berghaven van Grevenbicht, waar een grote verscheidenheid aan woonboten hun ligplaats hebben. Daarna gaat het via het landelijk gebied van Grevenbicht richting de Jodenberg en de Kingbeek waar men aansluit op de 7km-route.

De 21km-wandelaars gaan richting Illikhoven. Hier heeft men bijna de gehele lus volop zicht op de werkzaamheden van Consortium Grensmaas. Deze indrukwekkende operatie blijft de komende jaren beeldbepalend in de omgeving. Na het verlaten van Illikhoven voert de route over een nieuw aangelegd (fiets)pad waar men mooi zicht heeft op de nieuwe brug die Visserweert bij hoogwater in de Maas met het vaste land verbindt. Daarna gaat de route richting het Julianakanaal en verder over de kanaaldijk tot aan de berghaven, met volledig zicht op de zand- en grindwinning. Via het Trierveld gaat het vervolgens richting de rust- en controleplaats in Schipperskerk. Daar sluit de 21km-route aan op de 14km-route.

De organisatie hoopt beide dagen heel veel wandelaars te mogen begroeten.

Voor meer informatie stuurt u een e-mail aan [email protected] of belt u tussen 20:00 en 21:00 uur naar 0646843200.

Cookieinstellingen