Innovatiebudget voor slimmere dienstverlening bij de overheid

Foto: Brightlands Smart Services Campus

Om de dienstverlening van de overheid aan burgers en bedrijven te verbeteren, komt een nieuw innovatiebudget van zes miljoen euro beschikbaar.

Nieuwe, slimme ideeën hiervoor ontstaan via zogenoemde challenges of vraagstukken.

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) riep slimme koppen van lokale en provinciale overheden, start-ups, bedrijven, studenten en kennisstellingen op om mee te denken welke challenges er nodig zijn om de dienstverlening te verbeteren.

Derde Digitale Dag op Brightlands Smart Services Campus

Voor welke vraagstukken oplossingen bedacht gaan worden, gaat BZK in samenspraak met andere overheden nog formuleren. Vervolgens kan er op deze challenges worden ingeschreven.

Het nieuws van de staatssecretaris sloot naadloos aan bij het thema van de Derde Digitale Dag: de digitale kansen in de maatschappij en de rol die op dit gebied van de overheid wordt verwacht. Centraal stonden eGovernment en smart cities.

Ruim 200 strategen, beslissers, projectleiders, jonge start-ups, mkb-bedrijven, studenten en young professionals bogen zich over de digitale kansen in de maatschappij en meer in het bijzonder naar de rol die op dit gebied van de overheid wordt verwacht.

Pionieren

Deze derde digitale dag in Heerlen volgde op eerdere thematische ontmoetingen in het Duitse Aken en in Genk in Belgisch Limburg. Naast staatssecretaris Raymond Knops hoorden ook de gedeputeerden Joost van den Akker (Economie en Kennisinfrastructuur) en Hans Teunissen (Media/Onderwijs) en de Heerlense burgemeester Emile Roemer op welke gebieden kansrijke projecten lopen en op welke thema’s nog veel innovatief pionierswerk verzet moet worden. Zij lieten zich onder andere informeren over de vorderingen die de Nationale Politie op het gebied van innovatief speurwerk maakt vanuit het eigen lab op de Heerlense Brightlands campus.

Toekomst

Tijdens de sessies kwamen onderwerpen aan bod als datagedreven beheer van de openbare ruimte, smart data en smart invention in de zorg, de lokale economie in relatie tot smart cities en de hoe de betrokkenheid van burgers en lokale economie door blockchain en kunstmatige intelligentie gestimuleerd kan worden. Trendwatcher en futuroloog Richard van Hooijdonk nam de 200 gasten mee in alle ontwikkelingen zoals hij die ziet.

Doel

Deze Derde Digitale Dag werd gepresenteerd door de Gemeente Heerlen, Provincie Limburg en de Brightlands Smart Services Campus Heerlen, in samenwerking met Stadt Aachen en Thor Park Genk. In september en november vonden de Eerste en de Tweede Digitale Dag plaats in respectievelijk Aken en Genk.

Met Heerlen investeren deze twee steden in de grensregio in kennisopbouw om de economie en de arbeidsmarkt te versterken. De uitwisseling van kennis over en weer kan tot versnelling leiden van economische kansen. Om deze kansen te verzilveren zijn directe contacten aan weerszijden van de grens belangrijk. Hierbij is het relevant om elkaars aanpak, gewoonten en cultuur te kennen en herkennen.

Foto boven dit bericht v.l.n.r. staatssecretaris Raymond Knops, burgemeester van Heerlen Emile Roemer en CEO van de Brightlands Smart Services Campus Peter Verkoulen.

Cookieinstellingen