Reizigers in Limburg zijn gulle fooigevers in de taxi

Foto: GörlitzPhotography [CC BY-SA 2.0] via Flickr

Reizigers in Nederland, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld 5,86 euro fooi aan de taxichauffeur.

Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien in 2018 bij te houden. De op twee na hoogste gemiddelde fooi wordt in de provincie Limburg gegeven, waar taxichauffeurs gemiddeld 7,11 euro fooi krijgen.

Gulle fooigevers in Limburg

Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in de fooien die men aan de taxichauffeur geeft. Zo geven Utrechtse reizigers met gemiddeld 2,93 euro de laagste fooi per rit, terwijl reizigers in Zeeland bij gelijkwaardige ritten (ritprijs en -afstand) gemiddeld 7,73 euro tippen. Ook in Friesland en Limburg zijn reizigers ‘gulle tippers’. Zij geven gemiddeld respectievelijk 7,25 euro en 7,11 euro fooi aan de chauffeur.

Meer fooi in Limburg dan twee jaar geleden

Waar Nederlanders de taxichauffeur in 2016 gemiddeld 5,30 euro fooi gaven voor een rit van of naar een Nederlandse luchthaven, is dit bedrag inmiddels gestegen naar 5,90 euro. Afgezet tegen de gemiddelde ritprijs (57,60 euro) geven Nederlanders hiermee 10,2 procent van de ritprijs aan fooi. In Limburg kregen chauffeurs in 2016 nog zo’n 5,15 euro aan fooi, waardoor de gemiddelde fooi van Limburgse taxichauffeurs met bijna 2 euro is gestegen.

Britten beste ‘taxitippers’ van Europa, Nederland op plek 7

Van alle onderzochte landen geven Britten de hoogste fooi in de taxi. Gemiddeld geven zij (omgerekend) 7,95 euro fooi in de taxi. Ook Finnen (7,36 euro), Zwitsers (7,10 euro) en Zweden (7 euro) geven gemiddeld genomen hoge fooien aan hun taxichauffeur.

Van alle onderzochte landen hebben taxichauffeurs in Macedonië het minst geluk als het aankomt op fooien. De gemiddelde fooi ligt in Macedonië, met 99 eurocent, namelijk het laagst.

Nederland staat op een zevende plek in het rijtje ‘meest gulle taxipassagiers van Europa’.

» bekijk het volledige onderzoek

Reacties