Verkiezingsdebat rond verkiezingen Limburgs parlement

Foto: CC0/Ziko - CC BY-SA 3.0 - uitsnede van origineel

Op zaterdag 19 januari vindt in Centre Céramique in Maastricht een verkiezingsdebat plaats rond de aanstaande provinciale verkiezingen.

Tijdens het debat, dat van 14:00 tot 16:00 uur wordt gehouden, ontmoeten lijsttrekkers en burgers elkaar.

Burgers in de Euregio, die voor hun werk of vanwege wonen de landsgrens oversteken, ervaren problemen van allerlei aard. De provinciale politiek speelt een belangrijke rol om deze te voorkomen.

Tijdens het lijsttrekkersdebat staan de ervaringen van burgers op de agenda en wordt aan de lijsttrekkers gevraagd hierop te reageren. Twee speciale gasten uit Vlaanderen en Duitsland voelen hen extra aan de tand. Dit alles in het licht van de Provinciale statenverkiezingen van 20 maart 2019.

In drie rondes zullen drie politici reageren op een exemplarisch probleem van een of meerdere burgers. Vervolgens krijgen andere politici, maar uiteraard ook mensen uit de zaal de gelegenheid te reageren. Daarnaast zullen ook twee buitenstaanders, te weten de Vlaming Jan Peumans (NVA), voorzitter van het Vlaamse parlement, en een vertegenwoordiger vanuit Nordrhein Westfalen (NRW), bij de discussie betrokken zijn.

  • 14:00-14:10 uur: Opening en inleiding over doel van de bijeenkomst en de werkzaamheden van Stichting Geen Grens door drs. Fernand Jadoul, voorzitter van deze Stichting.
  • 14:10-14:30 uur: Inleidende beschouwingen van dhr. Jan Peumans (voorzitter van het Vlaams parlement) en een vertegenwoordiger vanuit Noordrijn-Westfalen over het belang en de praktijk van Nederlandse inspanningen inzake grensoverschrijdende samenwerking.
  • 14:30-15:00 uur: Ronde 1: Buurtalen & onderwijssamenwerking
    Statement door Jos Feron van de werkgroep Euregionaal Onderwijs, gevolgd door reacties van de politieke partijen en een algemene publieksdiscussie.
  • 15:00-15:30 uur: Ronde 2: Openbaar vervoer
    Statement door Harald Schmidt, wonend in Aachen en werkend in Maastricht, gevolgd door reacties van de politieke partijen en een algemene publieks-discussie.
  • 15:30-16:00 uur: Ronde 3: Wonen en werken in de euregio
    Statement door Heike Xhonneux, Eures adviseur van het Grensinfopunt euregio rijn-maas-noord, gevolgd door reacties van de politieke partijen en een algemene publieksdiscussie.

Gespreksleider tijdens het debat is professor Huub Spoormans.

De deelname aan de bijeenkomst is gratis en voor iedereen toegankelijk. In verband met de organisatie verzoeken wij u zich aan te melden door een mail te sturen naar [email protected]. Vermeld uw naam en adres en ‘debat PS’. Gelieve dit vóór 12 januari a.s. te doen.

Op de website geengrens.eu vindt u de wensen, ideeën, suggesties enzovoorts waarmee de Stichting Geen Grens de Limburgse politieke partijen heeft benaderd.

Cookieinstellingen