Weggooien? Mooi niet! – Repair Café Munstergeleen is gestart

Opening Repair Café door wethouder Berry van Rijswijk
Opening Repair Café door wethouder Berry van Rijswijk
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zaterdagochtend om 11:00 uur werd het Repair Café Munstergeleen officieel geopend door wethouder Berry van Rijswijk.

In het gemeenschapshuis van Munstergeleen aan de Pancratiusstraat kunnen inwoners voortaan elke vierde zaterdag van de maand terecht met kapotte spullen om die ter reparatie aan te bieden.

U kunt er terecht met een fiets met een lekke band, een niet goed functionerende waterkraan of kapotte stoel, een haperend toetsenbord van een computer of een jas waar de knopen van af zijn. Eigenlijk met alles wat niet meer goed functioneert. Wanneer het te repareren is, dan wordt het gerepareerd en anders volgt er een eerlijk advies.

Kledingherstel

Wie een kapot koffiezetapparaat, een kaduke magnetron en een haperende koptelefoon of wat dan ook ter reparatie aanbiedt, loopt er eerst langs de inschrijftafel. Daarna gaat het aangebodene door naar een of meer reparateurs, die er hun licht over laten schijnen en – indien mogelijk – het euvel zullen verhelpen. In de tussentijd wacht de aanbieder aan een leestafel, samen met andere aanbieders van kapotte spullen, op genezing van de ‘patiënt’. En dat is – afhankelijk van de drukte – ook goed voor de sociale contacten.

Van Rijswijk onderstreepte het belang van de sociale functie van het Repair Café, samen met het belang van duurzaamheid, want veel spullen kunnen na een reparatie nog een hele tijd mee en hoeven niet per definitie naar het milieupark. En behalve kapotte spulletjes gaf hij het Repair Café namens de gemeente ook een bescheiden cheque.

Repair Café Munstergeleen is het volgende Repair Café in de regio waar mensen spullen kunnen aanbieden die na een eenvoudige reparatie nog uitstekend bruikbaar zijn.

Er waren al Repair Cafés in Onderbanken (wisselende locaties) en Oirsbeek. Met Munstergeleen erbij is er nu elke zaterdag wel ergens in de regio een Repair Café geopend, waar je terecht kunt met kapotte spullen.

Het Repair Café kan overigens altijd extra handjes gebruiken en roept vrijwilligers die handigheid hebben in het repareren van wat dan ook op om zich aan te melden bij het Repair Café Munstergeleen.

Cookieinstellingen