Restauratie 100 jaar oude woningen Overhoven Sittard

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Dinsdag 12 februari is het startschot gegeven voor de restauratie van 25 Rijksmonumentale woningen aan de Petrus-/Heistraat in Overhoven Sittard.

De in 1919 gebouwde woningen, ontworpen door architect Jan Stuyt, kregen in 2001 de status Rijksmonument. Hierdoor blijft de grootte en het karakter van deze woningen in stand. Investering is 4,2 miljoen euro.

Karakter blijft behouden door status Rijksmonument

Door de slechte kwaliteit van de funderingen kon de stabiliteit van de woningen niet meer worden gewaarborgd. Na grondig onderzoek is in 2014 besloten tot restauratie. De bewoners konden niet blijven wonen. Eind 2015 is dan ook gestart met een intensief traject om de bewoners te begeleiden naar een andere woning. Ze hebben allemaal een nieuw thuis gevonden. Twee bewoners beraden zich nog of ze terugkeren naar hun oude stek.

Karakter behouden

De funderingen worden in het nieuwe plan versterkt en de woningen krijgen bij de restauratie een nieuwe indeling. De interieurafwerking en inrichting worden teruggebracht in nieuwstaat. Maar wel met het karakter van toen. Bijzondere elementen zijn de houten trappen en, voor zover nog aanwezig, de binnendeuren. Een aantal woningen krijgt de oorspronkelijke binnendeuren terug. Bij de overige woningen worden “replica’s” toegepast. De uitstraling aan de buitenkant blijft geheel in stand.

Eind 2019 krijgen de nieuwe bewoners de sleutel. Ondanks de grote investering blijven de woningen bereikbaar voor mensen met een smalle beurs.

Reacties

0