De maskers van Luc, kent u ze nog?

Luc Laudy, voormalig docent aan de Katholieke Leergangen Sittard, het latere Fontys, maakte in de jaren 90 van de vorige eeuw een aantal bijzondere maskers.

Hij liep met die maskers en aantal jaren mee in de grote carnavalsoptocht in Sittard. Het waren maskers van lokaal bekende personen, zoals de politici Frans Heuts en Sjra Houtakkers, Pinkpopbaas Jan Smeets en burgemeester Jac. Tonnaer, Wim Clerx en natuurlijk deken Ben Janssen.

Maar ook nationaal en internationaal bekende personen passeerden de revue, zoals prins Charles (‘Waar ich maar Zittesj en neit zo Brittesj’), Lee Towers en de Zangeres Zonder Naam (‘Veer kriege ’t stadion wáál vol!’), de broertjes Frank en Ronald de Boer, Erica Terpstra en enkele leden van het koninklijk huis, zoals mr. Pieter van Vollenhoven, prins Bernhard, prins Claus en koningin Beatrix (‘De pap en de mam van de prins’). En natuurlijk ontbreekt ook Toon Hermans niet in de collectie. “Ik heb er een paar kleine prijsjes mee gewonnen”, zo laat de maker weten.

Veel van de door Laudy gemaakte maskers zijn momenteel te bewonderen in de etalage van Martin’s Market. Deze heerlijke snuffelwinkel in curiosa, brocante, vintage en antiek is gevestigd aan Ophoven 96 en wordt gerund door Maarten Garritsen. Met carnaval in het verschiet leek het Martin een leuk idee om de maskers in de etalage van zijn winkel te exposeren. En bij wijze van hoge uitzondering stond Luc Laudy zijn maskers in bruikleen af.

Martin’s Market is open op woensdag van 10:00-15:00 uur, op vrijdag van 10:00-17:00 uur en op zaterdag van 10:00-15:00 uur en verder op afspraak (telefoon 0655345748).

Op vier maskers na zijn ze allemaal te zien in de etalage van Martin’s Market. “Helaas hebben de maskers van Frans Heuts en Sjra Houtakkers de tand des tijds niet doorstaan”, zo laat Laudy weten. “Jan Smeets heeft zijn masker thuis in de kast staan. Het masker van prins Charles is verdwenen: dat heb ik een keer uitgeleend maar het is nooit meer teruggekomen…”. Mocht iemand weten waar dat masker is gebleven? Meld dat dan even.

Cookieinstellingen