Bosdunning tijdens Boomwerkdag Absbroeksbos

Groot was het enthousiasme van de 113 schoolkinderen en hun begeleiders tijdens de Boomwerkdag in het Absbroeksbos op 19 februari.

De kinderen, afkomstig van 4 scholen, hielpen mee met bosdunning, bomen omzagen dus. Dat is nodig om de andere bomen licht en ruimte te geven, zodat ze goed kunnen groeien.

Vooraf aan de Boomwerkdag gaf Centrum voor Natuur en Milieu Educatie De Rollen een instructieles op de scholen. De begeleiding ter plekke gebeurde door medewerkers van gemeente Sittard-Geleen en Natuurmonumenten en door vrijwilligers van verschillende IVN-afdelingen en vrijwilligers van Natuurmonumenten. Een mooie vorm van samenwerking.

Zagen en stapelen

Het Absbroeksbos is een natuurgebied langs de Geleenbeek bij Munstergeleen, tussen Geleen en Sittard. Hier zijn de afgelopen jaren vele bomen aangeplant door de kinderen van de basisscholen op de landelijke Boomfeestdag. Voor de derde keer op rij ging Natuurmonumenten in deze bossen met scholen aan het werk.

De kinderen van de groepen 7/8 van basisschool de Hoefer uit Sittard en basisschool Munstergeleen, leerlingen van SO Xaverius Geleen en Xaverius LW&TC Sittard waren enthousiast, maar merkten ook op dat het werk de nodige spierkracht, teamwork en techniek vergde. Het zagen met de beugelzaag werd geoefend. “Veel leuker dan school!”, vonden niet alleen de kinderen. De afgezaagde de takken werden opgestapeld tot zogenaamde rillen, houten afscheidingen waarin vogels, bodemdieren, egels en insecten een woon- of schuilplaats vinden. Na afloop was er in het lentezonnetje biologisch appelsap van Cultura Fruit uit Puth en een presentje voor de dorstige leerlingen.

Cookieinstellingen