Dag van de culturele diversiteit bij Fontys Hogeschool Pedagogiek Sittard bijzonder geslaagd

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op woensdag 20 februari kwamen 21 Duitse pedagogiekstudenten naar Sittard om in gesprek te gaan met Nederlandse pedagogiekstudenten.

Wat zijn de overeenkomsten tussen pedagogiekopleidingen in Duitsland en Nederland? En wat zijn juist de verschillen? In hoeverre speelt cultuur een rol in de invulling van de rol van de pedagoog? Deze culturele diversiteitsdag leverde bijzondere inzichten op.

Internationale ervaringen en het ontwikkelen van internationale competenties is voor Fontys Hogeschool Pedagogiek in Sittard een belangrijke ambitie. In het kader daarvan is Hochschule Niederrhein, Studiengang Kindheitspädagogik uitgenodigd om met 21 studenten een kijkje te komen nemen in de Nederlandse ‘pedagogiekkeuken’.

Alle Duitse en Nederlandse studenten kregen een hoorcollege sociologie over culturele diversiteit. Daarna gaven de Duitse studenten een presentatie over het Duitse Bildungssystem. Op hun beurt presenteerden de Nederlandse studenten hun groepsopdracht over inclusie. Op deze manier werd er volop informatie uitgewisseld over de verschillen en overeenkomsten tussen beide pedagogiekopleidingen en de manier waarop cultuur een rol speelt in de werkwijze van een pedagoog.

Tijdens de dag is duidelijk geworden dat de opleiding in Nederland meer praktijkgericht en in Duitsland meer theoretisch opgebouwd. Duitse studenten gaan na het afstuderen werken met vooral jonge kinderen in bijvoorbeeld de kinderopvang. In Nederland is het pedagogisch werkveld breder omdat er niet alleen met jonge kinderen maar juist ook met jongeren gewerkt kan worden. Ook is het in Nederland veel normaler dat pedagogen werken in o.a. de gehandicaptenzorg, in het ziekenhuis en op middelbare scholen.

Het was een leerzame dag en binnenkort zullen de pedagogiekstudenten in Sittard ook een bezoek aan de Duitse hogeschool brengen.

Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

Cookieinstellingen