Behalve kippengaas en papier ook fietsspaken en Ikea slakommen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Een aantal Sittardse buurten verheft het bouwen van carnavalswagens elk jaar tot kunst. En daarbij komt de lat steeds weer een stukje hoger te liggen.

Wagenbouwers vertalen hun zelf gekozen thema’s in grote, carnavaleske, kleur- en bewegingsrijke praalwagens, die tijdens de optocht vaak worden vergezeld door een grote groep buurtgenoten om het thema nóg meer kleur te geven.

Het idee krijgt in de aanloop naar carnaval vorm met behulp van talloze meters staaldraad, ijzerwerk en kippengaas, papier, behangselplak en vele liters verf. Dat er dit jaar onder meer ook fietsspaken en Ikea-slakommen aan te pas komen is echter volledig nieuw.

Met behulp van hydrauliek, mechaniek en tegenwoordig zelfs met softwarematig aangestuurde servomotoren wordt de zaak in beweging gezet. En dat allemaal dankzij de creativiteit en talloze uren inzet van de wageboewesj.

Op carnavalszondag wordt het product van al die inspanning tijdens de grote optocht aan den volke getoond. De Optoch Jury komt dan de even eervolle als moeilijke taak toe om de prijzen te verdelen…

Dossier: Carnaval

Reacties