Vastentijd: laat u de fles staan?

Foto: CC0

Vandaag is het Aswoensdag en daarmee staat er op de kalender ook een dikke streep door de laatste carnavalsdag van 2019.

De vastentijd is begonnen. Katholieken komen vandaag de kerk uit met een askruisje op het voorhoofd. Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris. Dat we maar beseffen dat we uit stof zijn geboren en tot stof zullen wederkeren.

De as is het overblijfsel van verbrande ‘palmtakken’ (vaak buxustakken), die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering van Palmpasen op Palmzondag. Dit  ritueel wordt uitgevoerd aan het begin van de vastentijd ter bezinning, als uiting van boetvaardigheid en is daarmee een voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen.

Ikpas.nl grijpt de vastentijd aan om mensen aan te sporen om ook 40 dagen geen druppel alcoholhoudende drank te nuttigen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die 40 dagen geen alcohol drinken zich fitter voelen, beter slapen en gewicht verliezen. En ook na 6 maanden blijken deelnemers aan IkPas minder alcohol te drinken dan ervoor.

Cookieinstellingen