Documentaire film over Operatie Blackcock in Auw Sjoal Holtum

Foto: Operation Blackcock

Op vrijdag 22 maart 2019 vertoont de werkgroep Houtem Vreuger in gemeenschapshuis De auw Sjoal een door Paul Cuijpers uit Buchten samengestelde en becommentarieerde documentaire film over Operatie Blackcock.

De film wordt voorafgegaan door een inleiding door de filmmaker zelf. Aanvang 19:30 uur.

Operatie Blackcock was de codenaam voor een militaire operatie van het Britse leger in de Tweede Wereldoorlog in januari 1945. De operatie had als doel om in de driehoek Geilenkirchen-Roermond-Sittard het westelijke front, dat enkele maanden had stil gelegen, te verleggen naar de Roer. De operatie duurde van 14 januari 1945 tot 27 januari 1945.

Het slaan van een brug over de Vloedgraaf bij Baakhoven, iets ten noorden van Holtum, was de eerste opdracht voor de Britse 7th Armoured Divisie op 16 januari 1945 tijdens de bevrijding van de Roerdriehoek. Drie Britse Divisies vertrokken op deze datum vanuit de omgeving Sittard-Geleen richting Midden Limburg en het Duitse Selfkantgebied.

Uiteindelijk waren op 26 januari 1945 de Duitsers uit de fanatiek verdedigde Roerdriehoek verdreven. Gedurende deze tien dagen verloren ongeveer 1500 Britse manschappen en enkele honderden landgenoten het leven.

Aan de hand van beelden uit enkele documentaires zal Paul Cuijpers eerst uitleggen waarom het bijna vier maanden geduurd heeft alvorens Operatie Blackcock kon beginnen. Oud inwoners van Holtum en verre omstreken zullen zich deze ellendige periode van voortdurende beschietingen gedurende deze maanden nog goed herinneren.

Daarna volgt de 55 minuten durende film. De bevrijding van de Roerdriehoek werd uitgevoerd door drie Britse Divisies volgens de plannen van veldmaarschalk Montgomery. Elke Divisie beschikte over een eigen cameraman. De beelden van deze cameramensen werden door Paul Cuijpers aangekocht bij het Imperial War Museum te Londen waarvan hij een film samenstelde.

De toegestuurde beelden waren zonder geluid. De naderhand in de film gemonteerde geluidseffecten van voertuigen, tanks, kanonnen, geweren etc. corresponderen met het werkelijke wapentuig waardoor het toegevoegde geluid zeer realistisch overkomt.

Geïnteresseerde bezoekers van buiten Holtum zijn ook van harte welkom.

De toegang is gratis. Na afloop kunt u een eventuele bijdrage in de kosten doneren. Als u van zins bent te komen, stuur dan wel eerst even een e-mail naar [email protected] en vermeld daarin uw naam en het aantal personen. Het aantal nog resterende plaatsen is namelijk beperkt. U hoort snel of uw aanvraag kan worden gehonoreerd.

Cookieinstellingen