Sittardenaar opgepakt wegens bezit illegaal vuurwerk

Foto: Politie

De politie heeft vandaag bij een huiszoeking in Sittard een man opgepakt wegens het bezit van een flinke partij illegaal vuurwerk.

Verder heeft de politie het Youtubekanaal van de man (Xtremerides1) overgenomen. Daarop publiceerde hij tal van videos over het afsteken van vuurwerk. De filmpjes werden miljoenen keren bekeken.

Het Team Milieu van de politie eenheid Limburg doet op dit moment onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar illegaal vuurwerk. In dat onderzoek kwam de man in beeld en is vandaag door de politie en het Functioneel Parket een zoeking gedaan in een woning in Sittard. Resultaat: een aanhouding, een partij illegaal vuurwerk en een YouTubekanaal dat overgenomen is door de politie.

Tijdens de zoeking vond de politie in een schuurtje achter het woonhuis een partij illegaal vuurwerk. De bewoner is is daarop aangheouden. De politie onderzoekt verder of er sprake is van het aanzetten van anderen tot het kopen en afsteken van illegaal vuurwerk en medeplichtigheid aan de verkoop en invoer van illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk werd, niet herkenbaar als zijnde vuurwerk, als pakketpost in Nederland bezorgd.

De verdachte plaatste onder andere honderden filmpjes op YouTube waarin hij het kopen en afsteken van illegaal vuurwerk promootte. Deze filmpjes zijn meer dan 16 miljoen keer bekeken. Het betreffende YouTube kanaal is door de politie overgenomen. Daarop is nu te zien dat het promoten van kopen en gebruiken van illegaal vuurwerk strafbaar is. Politie en justitie bekijken de mogelijkheden om de inkomsten die met deze filmpjes zijn verdiend, af te pakken.

Gevaar van illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk kan, in handen van particulieren, levensgevaarlijk zijn en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s voor anderen.

Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.

Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Illegaal vuurwerk melden

Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan via 0800-7000.

Reacties

article
157309
De politie heeft vandaag bij een huiszoeking in Sittard een man opgepakt wegens het bezit
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190314/sittardenaar-opgepakt-wegens-bezit-illegaal-vuurwerk/
2019-03-14T16:26:24+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/03/14162559/illegaal-vuurwerk-sittard.jpg
illegaal vuurwerk
Nieuws