Lezing door Maurice Heemels over Begraafcultuur in Limburg

Ingang naar Oos Zittesj Hoes
Ingang naar Oos Zittesj Hoes
Foto: beeldcitaat Google

Op donderdag 21 maart geeft geschiedkundige Maurice Heemels om 19:30 uur de lezing ‘Begraafcultuur in Limburg’.

De lezing wordt gehouden in Oos Zittesj Hoes aan de Odasingel 659 in Sittard en begint om 19:30 uur.

Op 16 september 2016 verscheen het proefschrift van Maurice Heemels, getiteld ‘Op den akker des doods, waar allen gelijk worden’ – Begraafcultuur in Roermond 1870-1940 bij de Hilversumse Uitgeverij Verloren (www.verloren.nl).

In het proefschrift staat de begraafplaats Nabij Kapel in ’t Zand in Roermond centraal. Daar vonden in de periode 1870-1940 alle Roermondenaren hun laatste rustplaats. De begraafplaats is door Heemels onderzocht vanuit een sociaalhistorisch, cultureel-religieus en kunsthistorisch perspectief. Negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse begraafplaatsen worden wel getypeerd als ‘spiegel’ van de samenleving.

Heemels toont aan dat dit voor de Roermondse ‘necropool’ geldt. De sociale verschillen in de stad kwamen scherp tot uiting in de klassenindeling op de begraafplaats, in de begrafenisrituelen en in de monumentale grafcultuur.

Heemels verhaal is niet slechts van toepassing op de stad Roermond en zal bij vele toehoorders herinneringen oproepen aan een tijd waarin klassen op begraafplaatsen en tijdens rouwmissen, niet alleen in Roermond maar overal in Limburg, nog heel gewoon waren.

Maurice Heemels (Melick 1971) studeerde geschiedenis aan de Hogeschool Katholieke Leergangen Sittard en de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1997 studeerde hij cum laude af met een scriptie over rooms-katholieke begraafcultuur in Roermond tussen 1920 en 1985. In 2016 promoveerde hij op een studie naar begraafcultuur in Roermond tussen 1870 en 1940. Heemels is lerarenopleider geschiedenis en teamcoördinator mens en maatschappijvakken bij Fontys Lerarenopleiding Sittard. Hij is redactielid van de Spiegel van Roermond en lid van het hoofdbestuur van het LGOG.

Let op! De ingang van Oos Zittesj Hoes ligt wat verstopt achterin het flatgebouw aan de Odasingel. Staande met het gezicht naar de markering Odapark, 685-917, gaat u de direct rechts gelegen onderdoorgang in. Na ongeveer 40 meter ziet u rechts een glazen schuifdeur met daarop aangebracht de tekst ‘lezing LGOG’.

Cookieinstellingen