Ontmoetingsplek ‘Het Kruispunt’ bestaat 10 jaar

Foto: © Het Kruispunt

Door René Haustermans | In dorpen en wijken zijn in de laatste decennia vele ontmoetingsplaatsen gesloten. Cafés, dorpswinkels, gemeenschapshuizen, patronaatsgebouwen en zelfs scholen moesten wijken.

Deze ankerpunten van het sociale leven verdwenen, maar er kwam niets voor terug. Gemeenschapsleven werd verruild voor doorgevoerd individualisme met sociale vervlakking en eenzaamheid tot gevolg.

In de Sittardse wijk Vrangendael is daarom 10 jaar geleden een initiatief geboren. Een ontmoetingsplek voor mensen in de wijk, ongeacht leeftijd of afkomst, overtuiging of sociale status; ontmoetingsplek ‘Het Kruispunt’ is er voor iedereen.

Luister naar het verhaal van mevrouw Denis en wat Het Kruispunt voor haar betekent:

Iedere dinsdagmorgen staat de deur aan de Burgemeester Schrijenstraat 2 tussen 10:00 en 12:00 uur open. Mensen komen voor zichzelf en om de ander te ontmoeten, waardoor gemeenschap wordt beleefd. In deze ontmoeting leren mensen elkaar kennen, elkaar waarderen en elkaar steunen. Op woensdagmiddag is er een knutseluurtje

Het heeft een beetje weg van het ouderwetse koffiehuis, waar mensen elkaar treffen, de laatste nieuwtjes delen en samen hun tijd doorbrengen. Maar dan dichter bij huis, waar eigenlijk geen ontmoetingsplek meer was en mensen waren aangewezen op plekken in het centrum. Nu komen mensen weer te voet en een eigen taxidienst haalt en brengt bezoekers die slecht ter been zijn of verder weg wonen.

Maar het Kruispunt heeft meer te bieden. Maandelijks worden er lezingen georganiseerd en ook is er een maandelijkse ‘Herbergmaaltijd’ waar gasten kunnen aanschuiven voor vijf euro.

De behoefte en noodzaak van een ontmoetingsplek als Het Kruispunt heeft zich in het laatste decennium bewezen en is nu tien naar na oprichting nog altijd een plek waar mensen graag komen en zich thuis voelen.

Het tienjarig bestaan wordt gevierd! Op woensdag 20 maart komt wethouder Kim Schmitz op bezoek om kennis te maken met gasten en vrijwilligers. Op zaterdag 30 maart is er vanaf 14:00 uur een feestprogramma met een viering in de kerk,  gevolgd door een feestelijk samenzijn in Het Kruispunt.

» meer informatie

Reacties

article
157449
Door René Haustermans | In dorpen en wijken zijn in de laatste decennia vele ontmoetingsplaatsen
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190317/ontmoetingsplek-het-kruispunt-bestaat-10-jaar/
2019-03-17T10:14:23+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/03/16160015/rene%CC%81-haustermans-Kruispunt.jpg
Ontmoetingsplek ‘Het Kruispunt’, Vrangendael Sittard
Nieuws