Gemeente deelt parkeercijfers met Centrummanagement

Marktgarage Geleen
Marktgarage Geleen
Foto: Winkelen in Geleen

De gemeente heeft gehoor gegeven aan verzoeken van het Centrummanagement van Geleen en dat van Sittard om eerder inzicht te geven in de parkeercijfers.

De ondernemers hadden om die cijfers gevraagd om de gevolgen van het gewijzigde parkeerbeleid van de gemeente te kunnen beoordelen. Met ingang van januari werd het door de gemeente gehanteerde uurtarief verhoogd van 1,40 naar 1,90 euro per uur. In Geleen werd bovendien het gedurende weekdagen tijdens de eerste twee uur gratis parkeren in de Marktgarage afgeschaft.

Uit de van de gemeente ontvangen informatie blijkt dat het aantal bezoekers in Sittard in de eerste twee maanden van het jaar iets (ongeveer anderhalf procent) lager uitkwam dan vorig jaar. Daarbij moet worden opgemerkt dat vorig jaar carnaval in februari viel. Tijdens carnavalsactiviteiten zoals ’t Kanon van ’t Balkon en de grote carnavalsoptocht staan de parkeergarages in Sittard altijd helemaal vol. Verder staat de parkeergarage onder Ligne (geen eigendom van de gemeente), waar een lager parkeertarief geldt, veel voller dan voorheen het geval was.

In Geleen laat het aantal parkeerders in de Maktgarage een forse daling zien. Het aantal mensen dat hun auto langs de weg parkeerde nam daarentegen (of daardoor) juist toe. Per saldo zou het aantal parkeerders in het centrum van Geleen tijdens de eerste twee maanden van dit jaar met 8,8 procent zijn gedaald.

Nu zeggen aantallen wel iets, maar niet alles. Rino Vincken van Centrummanagement Sittard laat weten dat in april een gesprek plaatsvindt met de gemeente, waarin dieper op de cijfers wordt ingegaan. “Behalve aantallen parkeerders zijn ook de parkeerduur en de parkeeropbrengst belangrijk om tot een conclusie te kunnen komen. Die cijfers zijn nu nog niet beschikbaar, maar komen in het gesprek in april ongetwijfeld aan de orde”, zo zegt hij.

Cookieinstellingen