Lange dag voor de leden van de stembureaus

<em>Kiezers wachten op hun beurt in een stembureau (2018)</em>
Kiezers wachten op hun beurt in een stembureau (2018)
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Als vanavond om 21:00 uur de stembureaus dichtgaan is de dag voor de leden van de 47 stembureaus binnen de gemeente nog niet voorbij.

Dan moeten immers de stemmen worden geteld. Dat gebeurt eerst voor de Provinciale Statenverkiezingen, waarbij elk stembureau op partijniveau de stemmen telt. Daaruit volgt dan een voorlopige uitslag die door de voorzitters wordt doorgebeld naar het gemeentelijke KCC. Als daar van alle 47 stembureaus de voorlopige uitslagen op partijniveau binnen zijn worden de totalen daarvan doorgegeven aan onder andere het ANP en de media.

Vervolgens wordt er op kandidaatniveau geteld en als dat is gebeurd komen de waterschapsverkiezingen aan de beurt.

Als alles is geteld brengen de voorzitters van de stembureaus alle stukken en de uitslagen naar de stadswinkel in Geleen.

Daar worden vervolgens alle uitslagen per stembureau op kandidaatniveau – voor Provinciale Staten zijn dat er 431 – met een speciaal computerprogramma ingevoerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente hoopt men deze klus ’s nachts rond de klok van 03:00 uur te hebben geklaard. De burgemeester tekent naar verwachting op donderdag 21 maart rond 13:00 uur de proces-verbalen van de beide verkiezingen.

De voorlopige uitslagen op partijniveau worden op de avond na de verkiezingen na 21:00 uur tussentijds bekend gemaakt op tv en via internet. Uiterlijk 27 maart zijn de definitieve uitslagen van alle provincies op partij- en kandidaatniveau bekend.

Cookieinstellingen