Gezinsviering Krombroodrapen 31 maart om 11:00 uur

... mand met krombroodjes ...
... mand met krombroodjes ...
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op zondagmorgen 31 maart aanstaande wordt in de Grote Kerk van Sittard om 11:00 uur het feest van het Krombroodrapen gevierd.

Tijdens deze viering worden de halvemaanvormige broodjes in grote rieten manden naar het altaar gedragen. Daar worden ze gezegend en aan het einde van de viering worden ze uitgedeeld. Een kinderkoor luistert de viering op. Het belooft een mooie mis te worden.
Iedereen, jong en oud, is heel hartelijk welkom.

Waar komt deze traditie vandaan?

Al in de 15e eeuw werden in Sittard broden uitgedeeld aan mensen in armoede. Dit is in de loop van de tijd langzaam uitgegroeid tot een traditie.

Op de zondag Halfvasten verstopte de vader van het gezin in alle vroegte krombroodjes in eigen tuin of in de Kollenberg. De kinderen mochten de broodjes vervolgens gaan zoeken. Hen werd verteld dat de broodjes uit de hemel waren gevallen. Dit gebruik raakte echter ná de Eerste Wereldoorlog in het slop. Daarom heeft een aantal Sittardenaren in 1923 het Krombroodrapencomité opgericht om het gebruik in stand te houden. Sinds de oprichting van het comité vertrekt er elk jaar een stoet richting Kollenberg, waar vanaf een helling
de broodjes uitgegooid worden.

Ook dit jaar, op zondag 31 maart a.s., zal het met Halfvasten op de Kollenberg weer duizenden overheerlijke krombroodjes ‘regenen’. Dat gebeurt om 14:30 uur aan de zogenaamde kogelvanger, dicht bij de Sint Rosakapel.

Het krombroodrapen is inmiddels één van de oudste Sittardse tradities. Een traditie waar menig ‘Zittesj Mechelke of Sjnaak’ met veel genoegen aan terug denkt. En daar is het comité trots op. En, weer of geen weer, het Krombroodrapen gaat onder alle weersomstandigheden door!

Cookieinstellingen