Proef: COPD-patiënten of afstand gemonitord door Zuyderland

Foto: James Heilman, MD [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Zuyderland Medisch Centrum is gestart met een proef waarbij COPD-patiënten vanuit huis meetwaarden kunnen doorsturen naar de poli Longgeneeskunde.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). De ziekte kenmerkt zich door longaanvallen die vaak leiden tot ziekenhuisopname. Door de patiënten op afstand te volgen hoopt men dergelijke longaanvallen te kunnen voorkomen.

Patiënten vullen op een tablet elke week een vragenlijst in en sturen dan ook hun saturatiewaarde (de mate van verzadiging van rode bloedcellen met zuurstof) door. Als uit de doorgezonden gegevens van een patiënt blijkt dat er sprake is van een verslechtering van de gezondheidstoestand volgt een melding van het systeem en kan via het beeldscherm (iPad) contact worden opgenomen met de patiënt. Deze werkwijze is veel minder belastende voor de patiënt, omdat die niet steeds naar de longpoli hoeft te gaan.

Middels deze zes maanden durende proef, die wordt uitgevoerd in samenwerking met zorgverzekeraar CZ, wil Zuyderland ervaring opdoen met het op afstand volgen van COP-patiënten.

Cookieinstellingen