Nog niet veel bijen geteld, bijentelling verlengd

Foto: CC0 via Pixabay

Afgelopen weekend werd de landelijke bijentelling gehouden. Vanwege de lage temperaturen van dit weekend is de telling verlengd tot en met komende vrijdag.

Zondagochtend rond 10:30 uur waren er 2723 bijen gemeld. Het meest gespot is de honingbij (959 keer). Op twee in de voorlopige tussenstand staat de rosse metselbij, gevolgd door de gehoornde metselbij. Ook vorig jaar eindigde de honingbij bovenaan.

Aan het einde van het weekend hadden circa 2600 deelnemers in totaal ruim 19.000 bijen geteld. Vorig jaar telden 3500 mensen mee en die kwamen tot een totaal van ruim 36.000 bijen. Het lage aantal getelde bijen ligt waarschijnlijk aan de kou, waardoor veel bijen zich niet lieten zien. Daarom is de Nationale Bijentelling verlengd tot komende vrijdag.

Iedereen die wil meedoen, moet een half uurtje alles wat er zoemt in de tuin vastleggen, eventueel met behulp van een bijengidsje. Die gids is te vinden op de website van Nederland Zoemt.

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisatoren maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar de beestjes zich ophouden. De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl 80 procent van onze eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, aldus Nederland Zoemt. Er zouden al 34 soorten zijn verdwenen uit ons land.

Cookieinstellingen