Vragen over toegankelijkheid moskee Al Wasatia in Geleen Zuid

Brouwers en Engelhart op bezoek bij moskee El Wasatia
Brouwers en Engelhart op bezoek bij moskee El Wasatia
Foto: SGN

De in ’t Plenkhoes in Geleen Zuid gevestigde moskee Al Wasatia is niet of moeilijk toegankelijk voor oudere of mindervalide personen.

Daar moet iets aan gebeuren, zo vinden de raadsleden Jocelyn Engelhart (D66) en Patrick Brouwers (CDA).

De twee raadsleden brachten op zaterdag 6 april jongstleden namens de D66-fractie en de CDA-fractie een bezoek aan de moskee, waar ze gastvrij werden ontvangen door bestuursleden en andere betrokkenen uit de geloofsgemeenschap.

Tijdens de rondleiding kwam ter sprake dat de moskee helaas niet altijd toegankelijk is voor mindervalide personen, ouden van dagen en hulpbehoevenden die graag willen deelnemen aan de vele activiteiten binnen de geloofsgemeenschap van moskee Al Wasatia.

Iedereen is welkom bij moskee Al Wasatia, ook niet-moslims. Het bestuur gaf aan dat bewoners uit de wijk Geleen Zuid hier regelmatig aan activiteiten deelnemen. De moskee is daardoor al jaren een multifunctionele ontmoetingsplek voor de hele buurt. Er vinden onder andere lezingen plaats en er worden lessen verzorgd voor kinderen uit de wijk. Ook worden er rommelmarkten georganiseerd en vinden er wekelijkse spreekuren plaats voor mensen met allerlei maatschappelijke vragen.

De moskee is moeilijk toegankelijk door de steile ijzeren trap, de enige ingang van de moskee in ’t Plenkhoes. Daardoor is de moskee niet toegankelijk voor mindervalide personen, ouden van dagen en hulpbehoevenden, die daardoor niet kunnen deelnemen aan de vele activiteiten binnen de geloofsgemeenschap in de moskee.

Raadsleden Brouwers en Engelhart zien dit graag anders en hebben daarom het college via schriftelijke vragen opgeroepen om de moskee voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor hen die minder goed ter been zijn of die rolstoelgebonden zijn.

Cookieinstellingen