Zaterdag voor Pasen 56e Kennedymars van Sittard

... de laatste kilometers ...
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Aanstaande zaterdag, zoals altijd daags voor Pasen, starten enkele duizenden wandelaars aan de Kennedy Mars, de Swentibold Mars en de Mini Mars.

De organisatie verwacht, mede gelet op de gunstige weersverwachtingen voor zaterdag, iets meer deelnemers dan vorig jaar.

De echte uitdaging – de 80 kilometer lange Kennedy Mars – start zaterdagochtend voor de 56e keer in de historie al in alle vroegte: om 05:00 uur klinkt op de Markt het startschot voor naar verwachting meer dan 2100 wandelaars. Wie dat te vroeg en te druk vindt kan zich dan nog een keertje omdraaien in bed, maar moet uiterlijk om 07:00 uur aan de tocht zijn begonnen. Onder de vroege starters bevinden zich 34 wedstrijdlopers, waarvan de eersten tussen 13:15 en 14:00 uur worden terugverwacht op de Markt. De recreatieve wandelaars hebben 20 uur de tijd om hun 80.000 meter – zo’n 100.000 stappen – af te leggen. Wie om 01:00:00 uur nog niet binnen is krijgt geen herinnering van deelname… Wedstrijdwandelaars hebben 12 uur de tijd om de 80 kilometer af te leggen.

De route van de Kennedymars is op de laatste kilometers na gelijk aan die van de voorgaande jaren. Bij terugkeer in Sittard laten de wandelaars dit jaar de wijk Hoogveld figuurlijk links en letterlijk rechts liggen.

De buurtvereniging van Hoogveld heeft bij de organisatie van de Kennedymars aangegeven niet langer een feestelijke doorkomst voor de wandelaars te kunnen organiseren. Het laatste stuk van de route van de Kennedymars en het laatste controlepunt zijn daarom verplaatst naar de wijk Overhoven.

Vanuit Nieuwstadt lopen de wandelaars via de Nusterweg rechtsaf de Dr. Nolenslaan in, om daar over te steken naar de Rijksweg Noord. Bij de Heistraat gaan de wandelaars linksaf de wijk Overhoven in en via de straat Overhoven naar de Odasingel. Die volgen ze tot aan de Baandert, waar ze oversteken naar de schootsvelden om daarna via het Lank Getske, Kerkepad en Achter Fort Picard op de Paardestraat te belanden. En dan is het nog maar een goede 200 meter naar de finish.

De deelnemers aan de 40 kilometer lange Swentibold Mars – die wordt dit jaar voor de 13e keer gehouden – starten om 10:00 uur en hebben tot 20:00 uur de tijd om de route af te leggen. De 10 kilometer lange Mini Mars – editie nummer 15 – start om 12:00 uur, deelnemers moeten voor 16:00 uur terug zijn.

De weersverwachtingen zijn goed: zaterdag blijft het droog, er staat een oostelijk wind kracht 3, er is regelmatig zon en het wordt overdag 21 graden.

Reacties