Graetheidecomité stuurt brief over Lexhy aan informateurs

Foto: beeldcitaat Google 2016

Het Graetheidecomité heeft middels een brief aan de informateurs, die aan een nieuwe coalitie binnen Provinciale Staten werken, haar zorgen geuit over een brief die Chemelot op 22 maart naar de provincie heeft gestuurd.

Chemelot maakte daarin kenbaar dat men steun van de provincie verwacht voor uitbreiding van de Brightlands Chemelot Campus in noordelijke richting (de Lexhy).

Het Graetheidecomité vestigt er de aandacht op dat het gebied de Lexhy in het vigerende POL is aangeduid als Goud Groene Natuur en is allerminst gelukkig met het voornemen om een natuurgebied op te offeren voor bedrijfsmatige activiteiten.

“Daarbij moet bedacht worden”, zo stelt het Graetheidecomité in de brief, “dat we in de Westelijke Mijnstreek te maken hebben met een beperkt oppervlak aan groen en open landschap. Door de hoge mate van verstedelijking, een groot industrieel chemisch complex en veel infrastructuur (A2 en A76, haven, vliegveld) is er voor inwoners van de Westelijke Mijnstreek weinig groene en open ruimte in de directe woonomgeving beschikbaar. En er worden steeds opnieuw stukken van het open groene landschap opgeofferd voor andere activiteiten, zoals o.a. forse uitbreidingsplannen van NedCar en woningbouwplannen in Stein (Bramert-Noord) en Sittard-Geleen (in het nu nog groene Middengebied).”

Het Graetheidecomité wil de groei van de Campus beperkt zien tot het huidige Chemelotterrein: voor enkel de échte Campus-activiteiten (research en ontwikkeling). Is de Campus volgens het comité groot zat. Productiefaciliteiten dienen niet op de Campus maar elders gerealiseerd te worden.

Voor het geval tóch wordt doorgegaan met plannen om voor uitbreidingen van de Chemelot Campus beslag te gaan leggen op het groene natuurgebied de Lexhy brengt het Graetheidecomité de volgende zaken onder de aandacht:

  1. Er dient een integrale gebiedsvisie te komen waarin niet alleen de economische belangen van Chemelot aan de orde komen maar ook die van natuur, landschap en leefbaarheid van bewoners in de directe omgeving. Al in 2009 is afgesproken dat er een integrale gebiedsvisie moet komen. In antwoord op Statenvragen van GroenLinks in 2015 is door GS toegezegd dat die visie eind 2015 klaar zou zijn. Op het moment is er echter niet meer dan een volstrekt eenzijdig concept, dat alleen naar de belangen van Chemelot kijkt.
  2. Bij gebruik van de Lexhy voor campus ontwikkelingen moet nadrukkelijk vastgelegd worden dat op de Lexhy geen productiebedrijven gevestigd mogen worden. Een goede omschrijving van wat op een Campus thuishoort en wat niet is van essentieel belang.
  3. Bij gebruik van de Lexhy voor campus-ontwikkelingen dient op kosten van Chemelot ruimhartige groencompensatie gerealiseerd te worden waarbij we denken aan het realiseren van een robuuste ecologische verbindingszone over een deel van het Graetheidegebied. In meerdere landschapsplannen is dit als wenselijk aangeduid om het gebied van de Maasvallei te verbinden met gebied Limbrichterbos.
  4. De door het College van GS (deputé Hessels) en DSM ondertekende omstreden intentieovereenkomst van 1 maart 2011 over ontwikkelingen in het gebied de Lexhy en Graetheide dient aangepast te worden. Het hele gebied Graetheide dient uit deze overeenkomst gehaald te worden omdat na gebruik van de Lexhy DSM op geen enkele wijze meer economische activiteiten mag ontwikkelen op Graetheide! Dat moet helder vastgelegd worden omdat anders DSM als grondeigenaar ook na 40 jaar blijft pogen geldelijk gewin te slaan uit haar grondpositie op Graetheide.

Het Graetheidecomité hoopt dat deze wensen een plek krijgen in een nieuw Limburgs Bestuursakkoord.

Cookieinstellingen