Een derde kinderen wil naar Dodenherdenking

Kindermonument door basisschool De Duizendpoot uit Geleen (2017)
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Een grote groep kinderen kijkt op 4 mei vanaf de bank naar de Dodenherdenking op televisie, maar een op de drie wil liever een herdenking een keer in het echt bijwonen.

Dat blijkt uit het Nationale Kinderherdenkingsonderzoek dat is uitgevoerd onder 1057 kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar.

Van de kinderen die zijn ondervraagd zegt twee derde op 4 mei naar de televisie te kijken. Bijna een kwart geeft aan een klein beetje zenuwachtig te zijn tijdens Dodenherdenking. Ook lukt bij een deel twee minuten stil zijn niet altijd. Een op de vijf kinderen heeft er wel eens doorheen gepraat en 16 procent per ongeluk een keertje gelachen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Nationale Kinderherdenking. Dat wordt sinds een aantal jaar gehouden in Madurodam in Den Haag.

Kindermonument in Sittard-Geleen

Tijdens de herdenkingsplechtigheid op de algemene begraafplaats in Sittard is met het Kindermonument een speciale rol weggelegd voor kinderen. Het Kindermonument wordt elk jaar door een andere basisschool uit de gemeente gemaakt door en voor kinderen. Dit kan een film, een toneelstuk, een lied of een gedicht zijn. Zo ontstaat er een serie kindermonumenten die iedereen kan bekijken, beluisteren of lezen. Zo houden we herinneringen levend, ook als de laatste overlevenden er niet meer zijn. Bovendien worden jongeren direct betrokken bij het belang van herdenken, want de vrijheid waarin we leven is van ons allemaal.

Reacties