Expert Meeting tussen VSTN en ANVS over Tihange-2 en Doel-3

Foto: Michielverbeek CC-BY-SA-3.0

Begin deze maand vond in Maastricht de expert-meeting plaats tussen de Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN) en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Aanleiding voor dit gesprek was het werkbezoek van staatssecretaris Van Veldhoven aan Maastricht op 19 november 2018. Tijdens dat bezoek sprak zij met VSTN en werd besloten een inhoudelijke dialoog te organiseren tussen VSTN en ANVS over de veiligheid van de kernreactoren Tihange-2 en Doel-3 en de zorgen die daarover bestaan bij VSTN en haar achterban.

VSTN had voor dit gesprek een tweetal experts uitgenodigd, te weten mevr. dr. Ilse Tweer uit Duitsland en dhr. ir. msc. Dirk Meire uit België. Aan de hand van presentaties, vragen en stellingen is in totaal drie uur gediscussieerd onder leiding van professor dr. Wim Turkenburg als onafhankelijk voorzitter.

Op 15 mei is het gezamenlijke verslag van deze bijeenkomst door professor dr. Wim Turkenburg aangeboden aan staatssecretaris Van Veldhoven.

Verschillend perspectief

Belangrijkste gespreksthema’s waren de omstandigheden waarin de reactorvaten van Tihange-2 en Doel-3 destijds vervaardigd zijn, documentatie bij de vervaardiging, eigenschappen van de waterstofvlokken, risicoanalyse, mogelijke verbrossing en verouderingsbeheer van de reactorvaten. VSTN richtte zich daarbij op de onduidelijkheden uit het verleden aangaande de veiligheid van de reactoren. ANVS ging vanuit haar rol en verantwoordelijkheid in op de actuele veiligheid van de reactoren. Verschillen in perspectief, die ook leiden tot verschillen in de manier waarop naar dit dossier van waterstofvlokken/scheurtjes en een eventuele toename van de brosheid van de reactorvaten gekeken wordt.

ANVS constateert dat FANC, de nucleaire toezichthouder in België, adequaat heeft gehandeld door de centrales tijdelijk stil te leggen en transparant onderzoek heeft uitgevoerd inclusief voldoende checks-and-balances. Daarbij heeft FANC diverse second opinions gevraagd aan onafhankelijke (inter)nationale gerenommeerde instituten en experts. Uit het onderzoek blijkt dat de veiligheid van de reactorvaten voldoende binnen de veiligheidsmarges valt. VSTN stelt daar tegenover dat diverse gerenommeerde deskundigen de reactorvaten van Tihange 2 en Doel 3 ongeschikt achten voor verder gebruik.

Naar aanleiding van de vraag wat ANVS kan doen om de zorgen bij de burgers weg te nemen, concludeert ook VSTN dat FANC in deze zaak de bevoegde autoriteit is. Wel benadrukt VSTN dat de nucleaire veiligheid binnen de Nederlandse grens wel degelijk de verantwoordelijkheid is van ANVS. VSTN zal bij de staatssecretaris dan ook blijven aandringen op het uitvoeren van de in de Tweede Kamer aangenomen motie 189, van 16 mei 2017, waarin België wordt verzocht Tihange-2 en Doel-3 te sluiten. Het voorzorgsprincipe draagt de argumenten in zich om de Belgische regering hierop aan te spreken.

Zinvolle bijeenkomst

Ondanks het open en informatieve gesprek blijft VSTN van mening dat de desbetreffende Belgische kernreactoren uit voorzorg zouden moeten sluiten.

VSTN en ANVS zullen de open uitwisseling die in het overleg is gestart desgewenst voortzetten.

Cookieinstellingen