Grote integrale hennepactie in Westelijke Mijnstreek

Foto: Anke Hendrix

Politie en Openbaar Ministerie voeren samen met partners een grote integrale actie gericht op de georganiseerde hennepteelt uit.

In tientallen panden, met name in de Westelijke Mijnstreek, wordt dinsdag een instap gedaan. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat in deze panden vermoedelijk hennep geteeld wordt. Aan dit integrale strafrechtelijk onderzoek werken ook partners waaronder gemeenten, belastingdienst en energiebedrijf Enexis mee. Het onderzoek maakt onderdeel uit van de aanpak van de ondermijnende criminaliteit in Zuid-Limburg.

De actie richt zich op hennepteelt in woningen en bedrijfspanden. Als in het pand een hennepplantage wordt aangetroffen, dan wordt deze geruimd. Afhankelijk van wat in een woning wordt aangetroffen zal nader onderzoek of een doorzoeking plaatsvinden. Zo zal Enexis bijvoorbeeld onderzoek doen naar stroomdiefstal.

Aanpak ondermijning

Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. Zo ondergraven zij onze rechtsstaat.

De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger.

Bovenwereld

Om georganiseerde hennepteelt mogelijk te maken beschikken criminelen over een uitgebreid netwerk van faciliterende derden in de bovenwereld. Een constante focus van de politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en gemeente Sittard-Geleen op deze facilitators werkt zeer verstorend voor de georganiseerde hennepteelt.

Cookieinstellingen