Medace brengt medische innovaties sneller naar de patiënt

Emiel Staring, algemeen directeur InScite en Danielle Curfs, CEO van Medace
Emiel Staring, algemeen directeur InScite en Danielle Curfs, CEO van Medace
Foto: Medace

Medace BV, een unieke dienstverlener die medische innovaties sneller en efficiënter naar de patiënt brengt, heeft 7,4 miljoen euro bij investeerders opgehaald om de ambities uit te bouwen.

Het dienstverleningsmodel dat Medace hanteert is ontwikkeld binnen het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe). Medace zal zich met dit model op de Brightlands Maastricht Health Campus als zelfstandige onderneming vestigen. Universiteit Maastricht Holding, LIOF, Maastricht UMC+, Brightlands Health Campus, Brightlands Chemelot Campus en de Provincie Limburg zorgen voor de financiering.

Medace haalt 7,4 miljoen euro op

In het model van Medace worden klanten begeleid om zelf hun concept tot een medisch product te ontwikkelen. In de nieuwe omgeving biedt Medace een werkomgeving met een compleet ISO-gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem, inclusief cleanrooms, apparatuur, trainingen, professionals, en ook kantoorruimtes.

Medace zal vanaf 1 januari 2020 op de nieuwe locatie zo’n 20 bedrijven en academische ontwikkeltrajecten tegelijkertijd kunnen begeleiden. Gericht op ontwikkeling van biomedische materialen, implantaten, celtherapie en combinatie (regeneratieve geneeskunde) producten, is het Medace model uniek voor Nederland en ver daarbuiten.

Ontstaan uit frustratie

Het concept van Medace is ontstaan binnen de faciliteiten van InSciTe. Hier werken onderzoekers en ondernemers zij-aan-zij om veelbelovende biomedische ideeën uit de academische setting door te vertalen naar nieuwe producten en therapieën voor patiënten.

Danielle Curfs, CEO van Medace, licht het ontstaan van het Medace concept toe: “Binnen InSciTe werkte ik dagdagelijks met gedreven mensen die gefrustreerd raakten vanwege de hoge ontwikkelkosten en de complexe wet- en regelgeving. Ik zag goede ideeën in de kast belanden. Niet omdat ze niet werkten, maar omdat de route naar de patiënt zo complex is. Daarom hebben we een model ontwikkeld waarbij alle noodzakelijke productie-elementen aangeboden worden in een keuzemenu. Je neemt af wat je nodig hebt voor de fase waar de productontwikkeling zich in bevindt, van infrastructuur tot mensen en alles ISO gecertificeerd. Zo kun je sneller en met significant minder middelen veel meer partijen bedienen. Daarnaast is het leer element enorm omdat iedereen tegen gelijkaardige problemen aanloopt.”

Emiel Staring, algemeen directeur InSciTe vult enthousiast aan: “Het is fantastisch om te zien dat niet alleen onze projecten maar ook onze werkwijze tot nieuwe bedrijvigheid leidt. We dragen onze huidige faciliteit nu over aan een derde partij en zullen als een van de Medace klanten onze projecten verder uitvoeren op de nieuwe locatie.”

De wieg ontgroeid

De erkenning van de waarde van dit model kwam snel en 4 jaar na de opening van de InSciTe faciliteit in Geleen is er behoefte aan een zelfstandige onderneming met ruimere faciliteiten om meer partijen te kunnen bedienen. Deze faciliteiten zullen gerealiseerd worden op de Brightlands Health Campus te Maastricht. Met hulp van de gemeente Maastricht wordt in een bestaand pand ruim 2000m2 lab-en cleanrooms gerealiseerd.

Vivianne Heijnen, wethouder economie van de gemeente Maastricht licht toe: “We zijn erg blij met de komst van Medace naar onze stad. Toonaangevende biomedische bedrijven als deze zijn belangrijk voor de verdere groei van de Brightlands Maastricht Health Campus. In samenwerking met ons Bedrijfscontactpunt, transformeert Medace een deel van een leegstaand kantoorpand naar een hightech laboratorium en onderzoeksfaciliteit. Dat betekent niet alleen nieuwe werkgelegenheid, maar ook meer kansen voor onze regio om talenten te behouden en aan te trekken.”

Tys van Elk, directeur LIOF stelt: “Het mooie aan Medace is dat het een oplossing biedt voor zowel startende als gevestigde ondernemers die op zoek zijn naar een professionele omgeving voor medische productontwikkeling. We verwachten met Medace in samenwerking met de Brightlands Maastricht Health Campus en de Brightlands Chemelot Campus een sterk en wereldwijd uniek concept te kunnen bieden in deze regio.”

“Kennisvalorisatie wordt voor ons als Universiteit steeds belangrijker als verlengstuk van ons academisch onderzoek. Medace biedt ons een springplank waarmee de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek kunnen worden door-ontwikkeld naar nieuwe medische producten en diensten, uiteindelijk leidend tot nieuwe werkgelegenheid en meer economische bedrijvigheid in Limburg en daarbuiten,” aldus Wim Bens, CEO UM Holding.

Joost van den Akker, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Provincie Limburg concludeert: “Medace creëert een landingsplaats voor nieuwe ideeën en bedrijvigheid op de Brightlands Maastricht Health Campus. Samen met de eigen ideeën uit de kraamkamer van de Health Campus brengt Medace deze tot toepassing in de mens. Eenmaal volgroeid kunnen ze op grotere schaal op de Brightlands Chemelot Campus geproduceerd gaan worden. Met deze unieke faciliteit versterkt Brightlands haar internationale concurrentiekracht.”

Bron: persbericht Medace

Cookieinstellingen