Storm- of wateroverlast, waar meldt u het?

Archieffoto - storm maart 2019
Archieffoto - storm maart 2019
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Als noodweer losbarst hebben de hulpdiensten de handen vol aan het afhandelen van schade- en andere meldingen.

De binnengekomen meldingen variëren bij noodweer zoals dinsdagavond (en mogelijk ook weer vanavond laat en komende nacht, het KNMI waarschuwt opnieuw met code geel voor kans op hevige onweersbuien) van omgevallen bomen tot afgewaaide pannen, daken, dakdelen, blikseminslagen en wateroverlast.

Om te voorkomen dat op dit soort momenten de alarmlijn overbelast raakt, is het goed te weten waar u wat kunt melden.

Bij acuut gevaar belt u 112. De meldkamer geeft uiteraard voorrang aan situaties waar de veiligheid van de inwoners in het gedrang is. De medewerkers van de meldkamer maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat u de meldkamer kunt bereiken. Voorbeelden van acuut gevaar zijn instortingsgevaar, losgeraakte pannen of gevelplaten, boom dreigt over de openbare weg te vallen, er is risico op kortsluiting of brand of u kunt zichzelf niet in veiligheid brengen.

Daarnaast zijn er ook zaken die bij de gemeente gemeld kunnen worden. Bel 14046 bij een omgevallen boom, losliggende putdeksels of verstopte afwatering. In zo’n geval is de gemeente aan zet.

Team Wijkbeheer zorgt voor het opruimen van omgewaaide bomen. Daarbij ligt de eerste prioriteit bij onveilige situaties en het vrijhouden van doorgaande wegen. Als dat is gebeurd volgt het opruimen van afgewaaide taken en omgewaaide bomen in de berm.

Zelf een goede inschatting maken waar u terecht kunt bij calamiteiten tijdens storm of hevige regenval? Op de site van de brandweer staat dit nog eens duidelijk uitgelegd.

» Storm en wateroverlast: wie bel je dan?

Cookieinstellingen