Vanaf seizoen 2020-2021 zijn de voetbalstadions rookvrij

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Voor voetballiefhebbers die niet roken en die in het stadion last hebben van het rookgedrag van anderen is er goed nieuws.

Vanaf het seizoen 2020/2021 zijn namelijk alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij.

Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door de initiatiefnemers Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds).

Met ingang van komend seizoen 2019/2020 wordt er door de clubs die op dit moment nog niet (volledig) rookvrij zijn een ontmoedigingsbeleid gehanteerd.

Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. “We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken,” zo schrijft Fortuna Sittard op de clubwebsite.

De actie sluit aan bij het de landelijke beweging De rookvrije generatie, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Bij Vitesse, Ajax en Almere City FC mag al langer niet meer gerookt worden, PSV wordt met ingang van komend seizoen volledig rookvrij. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen rookvrij, worden in toenemende mate amateurverenigingen rookvrij en komen er ook steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal.

Handhaving

In een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden een rookverbod op álle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn zich ervan bewust dat handhaving op sommige plekken in de stadions lastig zal zijn, maar gaan hiertoe komend seizoen alle nodige voorbereidingen treffen.

Meer informatie is te vinden via www.rookvrijestadions.nl.

Reacties