Geheime Tuinen Festival: een bijzonder evenement

De werkgroep Geheime Tuinen van de Vereniging Sittards Verleden organiseerde het afgelopen weekend voor de zevende opeenvolgende keer het jaarlijks Geheime Tuinen Festival.

De opening van het festival vond plaats in de tuin van het voormalige klooster Agnetenberg, een groene oase in het hart van de stad, net buiten de Agnetenwal. Deze fraaie tuin wordt onderhouden door de Tuinbrigade, een onderdeel van de werkgroep Geheime Tuinen. De openingshandeling werd verricht door wethouder Pieter Meekels (o.a. middelen, economie en toerisme).

Peer Boselie, een van de kartrekkers bij de werkgroep Geheime Tuinen, wees de aanwezigen op het belang van groen in de binnenstad en verwees naar de vele “villes et villages fleurie” in Frankrijk. “Daar weten ze dat een groene stad een toeristen aantrekkende functie heeft.” Boselie stond ook stil bij de bezuinigingen én dientengevolge het gemopper op het groenonderhoud in de stad. “… We hebben met ons allen deze gemeenteraad gekozen en die heeft gekozen (en kon ook niet anders) voor bezuinigingen. Oók op groen. Ik respecteer dat, maar dring er ook op aan deze keuze strategisch te heroverwegen. Sommige tuinen, waaronder déze, zijn goud waard, ook in onderhoud, juist ook vanuit economische overwegingen, los van andere, even nuttige redenen!” Boselie voegde eraan toe dat hij enkele maanden geleden directeuren van VVV’s uit heel Europa mocht rondleiden door de stad. “Oude gebouwen en bezienswaardigheden vind je overal, in alle steden. Maar de tuinen hier vonden ze het meest bijzonder.”

Niet alleen de Geheime Tuinen van Sittard zijn bijzonder. Het feit dat de Vereniging Sittards Verleden een substantieel bedrag uit haar lidmaatschapsgelden beschikbaar heeft gesteld om dit gratis toegankelijke festival te realiseren is dat nog méér. En daarnaast bedankte Boselie ook twee sponsors: Boudy Postma van supermarkt Plus en tuinier Arno Dols voor het sponsoren van een kersenboom.

En dat het festival wordt gewaardeerd bleek zondag uit het aantal bezoekers dat de deelnemende tuinen aandeed. Velen van hen liepen de Hap-en-Stap-route, een nieuw onderdeel in het programma. Voor 10 euro ontvingen bezoekers een Hap & Stap stempelkaart waarmee in vijf geheime tuinen kon worden genoten van hapjes, die werden verzorgd door Groenten van Roos, Hotel De Limbourg, Ernesto’s, het Toon Hermans Huis en Wijngaard Fort Sanderbout.

Cookieinstellingen